Kyläkoulujen lakkautuksesta kantelu oikeusasiamiehelle

Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunnan marraskuinen päätös asettaa kantelijan mukaan kuntalaiset eriarvoiseen asemaan.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Kyläkoulujen lakkautuspäätös on aiheuttanut Lappeenrannassa kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelu koskee kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan 8. marraskuuta 2005 tekemää päätöstä, jonka mukaan Hanhijärven, Lempiälän ja Tirilän koulujen toiminta loppuu ensi keväänä.

Kantelun teki Jari Porras jo kokousta seuraavana päivänä. Nyt oikeusasiamiehen kanslia pyytää lautakunnalta selvitystä kantelun takia.

Porras katsoo, että lautakunnan päätös menettelytapoineen on virheellinen.

Hänen mukaansa kyläkoulujen lakkautus asettaa kuntalaiset eriarvoiseen asemaan, mitä päätöksessä ei otettu riittävän selkeästi huomioon.

­ Kyläkoulut ovat usein maaseudun ainoita lähipalveluita. Niiden lakkauttamisen jälkeen maaseudulla asuvat saavat maksaa veronsa hyötymättä lähipalveluista, kantelussa todetaan.

Porras toteaa myös, että kyläkoulujen lakkauttamiseen ei ole taloudellista tarvetta, vaikka asiaa sillä perustellaan. Hän toivoo oikeusasiamiehen ottavan kantaa kuntalaisten tasa-arvoisuuteen ja peruspalveluiden turvaamiseen myös maaseudulla.

Kantelu kohdistuu kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willbergin ja lautakunnan puheenjohtaja Jouni Kempin toimiin. Heidän pitäisi kantelijan mukaan kantaa vastuuta perusturvan toteutumisesta tällaisten päätösten seurauksena.

LAPPEENRANNAN kasvatus- ja opetuslautakunta antaa lausuntonsa kanteluun kokouksessaan 14. helmikuuta.

Lausuntoluonnoksen mukaan kyläkoulujen lakkautuspäätöksen tavoitteena oli leikata kiinteistökuluja ja muita oheiskustannuksia, jotta opetuksen määrärahat turvattaisiin kaikille oppilaille.

Luonnoksessa todetaan, että Lappeenrannan haja-asutusalueelle jää edelleen toimiva kouluverkosto. Lakkautetut koulut ovat Lappeenrannan pienimpiä.

Niissä on yhteensä 63 oppilasta, joiden koulumatkat pitenevät keskimäärin viitisen kilometriä.

­ Kaikki oppilaat saavat kuljetuksen uusiin koulupaikkoihinsa, joiden opetustilat vastaavat aiempia kouluja paremmin opetussuunnitelman edellyttämiä oppimisympäristöjä, lausuntoluonnoksessa todetaan.

Luonnoksessa muistutetaan vielä, että oppilasmäärän vähenemisen takia kaupunki on joutunut palauttamaan ja joutuu tänäkin vuonna palauttamaan perusopetuksen valtionapuja. Se on heikentänyt kaupungin mahdollisuuksia ylläpitää kouluja asianmukaisessa kunnossa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen