Maakuntavaltuusto valitsi Ruotsalaisen yksimielisesti

URPO LAANINENETELÄ-KARJALAN maakuntavaltuuston ei tarvinnut äänestää maakunt

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN maakuntavaltuuston ei tarvinnut äänestää maakuntahallituksen uudesta puheenjohtajasta, vaikka valinta oli etukäteen herättänyt melkoisen keskustelun. Niinpä Imatran sosialidemokraattien ehdokas, toimitusjohtaja Pekka Ruotsalainen valittiin yksimielisesti. Ruotsalaisen valintaa esitti Lappeenrannan sos.dem. kunnallisjärjestön puheenjohtaja Raimo Paalanen. Hän piti valitettavana, että maakuntahallituksen puheenjohtaja jouduttiin valitsemaan kesken kauden. – Olisimme pitäneet mielellämme ministeri Sinikka Mönkäreen. Nyt valitaan maakunnan keskeisin luottamushenkilö. Maakunnassa on vallinnut erilaisia näkemyksiä, kuka voisi hoitaa tehtävän parhaiten, myös SDP:n keskuudessa. – Paikka oli sovittu demareille. Halusimme turvata, että maakuntahallituksen uudella puheenjohtajalla on hyvät lähtökohdat hoitaa tehtävää maakunnan etujen mukaisesti. Meillä on vahva käsitys, että Pekka Ruotsalainen pystyy tehtävän hoitamaan, Paalanen perusteli. Maakuntavaltuustossa ei enempää puhuttu valinnasta, vaikka ryhmäkokouksissa se herätti monenlaisia mielipiteitä. Erityisesti Ruotsalaisen mahdollinen jääviys herätti kysymyksiä.

MAAKUNTAVALTUUSTO sai selvityksen Etelä-Karjalan liiton toimitiloista maakuntajohtaja Timo Puttoselta. Puheet jätettiin kuitenkin lähiaikoina pidettävään ylimääräiseen kokoukseen, jossa uusista tiloista on tarkoitus päättää. Ensiksi jäsenkunnat antavat lausuntonsa. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Tuure Westinen (kesk.) toivoi myönteistä ratkaisua, sillä toista yhtä hyvää mahdollisuutta tilojen hankkimiseen ei tule lähiaikoina. Tarkastuslautakunnan parikkalalainen puheenjohtaja Kari Niiranen (kok.) totesi lautakunnan pitävän nykyisiä toimitiloja hyvin heikkoina, eivätkä ne täytä nykyajan vaatimuksia.

LAPPEENRANNAN kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) toivotti maakuntavaltuutetut tervetulleiksi ”hellyttävin sanoin” moittimalla naapurikuntien alennustonttien myyntiä. Sen sijaan Lappeenranta myy tontteja markkinahintaan eikä halua vääristää hintakilpailua. Järvenpää oli laskeskellut, että jos työssäkäyvä ihminen ostaa tontin 25 kilometrin päästä Lappeenrannasta, hän menettää aletontin kautta saamansa edun kymmenessä vuodessa pelkkinä polttoainekustannuksina. – Kuntien ei kannata käydä epätervettä kilpailua 50 sentin tonteilla. Järvenpää moitti myös valtion verontasausjärjestelmää. Se ei voi jatkossa perustua pelkkään veronmaksukykyyn. Ilman verontasauksia esimerkiksi Luumäen veroprosentti olisi 19,25.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen