Pekka Ruotsalainen julistautuu yhtenäisyyden takuumieheksi

ANNE KOTIHARJUURPO LAANINENETELÄ-KARJALAN maakuntahallituksen tu

ANNE KOTIHARJU

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN maakuntahallituksen tuore puheenjohtaja Pekka Ruotsalainen (sd.) haluaa Etelä-Karjalasta entistä yhtenäisemmän. Maakuntavaltuusto valitsi perjantaina yksimielisesti Sinikka Mönkäreen (sd.) seuraajaksi ristiriitaisiakin tunteita herättävän Ruotsalaisen. Imatrankosken työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja Imatran seudun kehitysyhtiön toimitusjohtaja aikoo pistä itsensä likoon pitkän tähtäimen ykköstavoitteensa puolesta. – Meillä ei ole varaa eriseuraisuuteen. Koko maakunta vastaa väkimäärältään kahta kolmasosaa Tampereesta. Pitää puhaltaa yhteen hiileen, ja sitä asiaa maakuntahallituksen puheenjohtajan pitää vaalia. Tarvittaessa yksituumaisuus haetaan neuvottelemalla.

RUOTSALAISEN mielestä mielikuva eri suuntiin vetävistä Imatrasta ja Lappeenrannasta on vähän väärä. – Hyvin monista asioista ollaan jo yhtä mieltä, ja harvoin erimielisyydet korostuvat. Puheenjohtajana katson, että kaikki saavat oikeutetut näkemyksensä hyvin esiin ja jos pystyn sovittelemaan, niin sitäkin teen. Ruotsalainen tähdentää myös karjalaista identiteettiä. – Mikä on tämän maakunnan asema, maakunnan itseisarvo? Sitä pitää myös vaalia.

KULUVAN vuoden aikana ratkeaa Etelä-Karjalan kannalta kaksi tärkeää asiaa. – Etelä-Karjalan aluepoliittinen asema ei saa ainakaan huonontua. Siitä pitää nyt huolehtia. Valtioneuvosto päättää tänä vuonna, mihin klusteripohjaisten osaamiskeskittymien kansalliset vetovastuut annetaan. – Tätä asiaa on täällä valmisteltu isolla joukolla jo puoli vuotta. Meidän pitää saada metsäklusterin kansallinen vetovastuu tänne. Kahden suuren metsäyhtiön tutkimuslaitokset, metsäteollisuus muutenkin, yliopisto ja ammattikorkeakoulu. Ne antavat meille kaikki edellytykset onnistua.

ETELÄ-KARJALAN maakuntavaltuusto valitsi Ruotsalaisen yksimielisesti tehtäväänsä, vaikka ryhmäkokouksissa asiasta vielä keskusteltiin. Erityisen hänen mahdollinen jääviytensä puhutti. Ruotsalaista esitti tehtävään Lappeenrannan sos.dem. kunnallisjärjestön puheenjohtaja Raimo Paalanen, joka kertoi puolueessa olleista erilaisista näkemyksistä. Paikka oli sovittu demareille. Lappeenrantalaiset esittivät aluksi tehtävään kansanedustaja Anneli Kiljusta. – Päädyimme keskustellen yhteiseen ratkaisuun. Halusimme turvata, että uudella puheenjohtajalla on hyvät lähtökohdat hoitaa tehtäväänsä. Meillä on vahva käsitys, että Pekka Ruotsalainen pystyy tehtävän hoitamaan, Paalanen perusteli.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju, Urpo Laaninen