Tuleen tuijottajien sukukunta luisteli yön selkään Kuolimolle

Samaanit nousivat teemaksi iltaluisteluissa. Kävijäennätykset jäivät rikkomatta suotuisasta säästä huolimatta.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Kuolimo teki sen taas. Tulen ja jään yhdistelmä Savitaipaleen retkiluisteluissa valloitti yleisön ties monennenko kerran.

Tänä vuonna teemat oli haettu kaukaa menneisyydestä, muinaissuomalaisten valon ja hämärän rajamailta. Samaanien tarinat ja tanssit siivittivät mielikuvituksen lentoon etenkin Rovastinojan kivikautisen asumuksen ennallistuksella.

Soihduin ja ulkoroihuin valaistut reitit ulottuivat ensi kertaa Säkniemen ohi Rovastinojalle, noin seitsemän kilometrin päähän Savitaipaleen kirkonkylästä. Perillä luistelijoita odotti Posion noitana tunnettu Lapin samaani, joka kertoi halukkaille muun muassa kuuluisaa valkoisen peuran tarinaa.

Tähtikirkas yö ja pikkupakkanen tarjosivat loistavat puitteet luistelukierrokselle. Kuolimon jääkin oli tänä vuonna kohtuullisen hyvässä kunnossa.

SÄÄ suosi tämänvuotisia retkiluisteluita, mutta kävijäennätykset jäivät jostain syystä rikkomatta. Eteläkarjalaiset ehkä jännittivät Paavo Puurusen ja Kalle Palanderin puolesta kotikatsomoissa eivätkä malttaneet lähteä jäälle nauttimaan vuoden ensimmäisestä keväisestä päivästä.

Väljää oli tällä kertaa myös iltatapahtuman katsomossa. Suomalaisuuden alkujuuria luotsannut lausuntaryhmän esitys ei ehkä ollut tarpeeksi visuaalinen ja yleisö lähti luistelemaan yön selkään jo ennen nuorten samaanitanssin alkamista.

Rumpua lyövän sarvipäisen samaanin yllättävä ilmestyminen nosti tunnelman kattoon silmänräpäyksessä. Yksinkertainen rytmi, soihtujen valo ja lumen tuoksu tarjosivat elämyksien metsästäjille juuri sitä, mitä Kuolimolta oli tultu hakemaan.

Lyhyessä puheessaan Posion noita eli ohjelmapalveluyrittäjä Jouni Pylkkänen muistutti yleisön kuuluvan siihen samaan tuleen tuijottajien sukukuntaan, jonka selkäpiitä pitkin kulkivat kylmät väreet seitakivien äärellä. Kun sivistyksen luomaa kuorta vähän raaputtaa, esiin nousevat ikiaikaiset tunteet ja pyhyyden kokemukset.

SAMAANIN poistuttua Rovastinojalle pimenevään iltaan lähtivät myös lappeenrantalaiset Paula Kaipia, Päivi Karjalainen sekä Eeva Urpalainen. Etelä-Karjalan liiketalouden ammattilaisyhdistyksen luisteluretkeläiset valmistautuivat aivan uudenlaiseen kokemukseen.

­ Emme ole käyneet Savitaipaleen retkiluisteluissa aikaisemmin, mutta tapahtumasta olemme kyllä kuulleet. Tarkoituksena on luistella Rovastinojalle asti, vaikka luistimilla ei ole tullut oltua vuosiin, Urpalainen kertoi.

Paula Kaipia patikoi viime kesänä Rovastinojalle ja tiesi kehua komeita maisemia. Talvinen Kuolimo oli hänellekin uusi tuttavuus.

­ Upeaa, kun reitti on valaistu soihduin muuten pimeässä illassa. Odotimme, että osallistujia tähän luisteluun olisi tullut enemmän, naiset totesivat.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Tulen ja jään yhdistelmä valloitti jälleen kerran yleisön Savitaipaleella.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen