Imatran Kehitysyhtiön tulos jäi vahvasti tappiolliseksi

• Puunhankintayhtiö teki lähes 700 000 euron tappion miljoonan euron liikevaihdollaan.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:n viime vuoden tulos oli alustavan tilinpäätöksen mukaan ennakoitua selvästi heikompi. Yhtiö lähti tavoittelemaan lievästi voitollista tulosta, mutta vuoden lopussa tulos oli 756 000 euroa miinuksella.

Kehitysyhtiön liikevaihto oli viime vuonna 2 238 000 euroa, jonkin verran pienempi kuin vuotta aiemmin. Vuonna 2004 kehitysyhtiön tulos oli tappiollinen 331 000 euroa. Tappio kasvoi täten yli kaksinkertaiseksi vuodessa.

Kehitysyhtiökonsernissa on muutaman viime vuoden ajan ollut muutama huonosti kannattava tytäryhtiö, jotka ovat vetäneet konsernin ja samalla myös emoyhtiön tulosta alas. Viime vuonna luottotappiota tuli myös kehitysyhtiön normaalista toiminnasta enemmän kuin koskaan.

Liikevoitto oli vielä vuoden 2004 tuloksessa 50 000 euroa plussalla, nyt miinusta tuli 472 000 euroa. Luottotappiot koostuivat pääosin 14 asiakasyrityksen konkurssista, yrityssaneerauksesta tai toiminnan lopettamisesta.

Kehitysyhtiön osakepääoma oli vuoden lopussa 2,87 miljoonaa euroa ja oma pääoma 4,44 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan taseessa on edelleen merkittävästi puskuria mahdollisia tulevia tappioita vastaan.

Vuoksenniskalla Park Hotellin kiinteistön omistava Vuoksen Virtaajat Oy ja Koivukeskuksen Puunhankinta Oy vetivät koko konsernin tuloksen murheellisen alas. Konsernin runsaan 3,2 miljoonan euron liikevaihdolla saatiin tappiota aikaan yli 1,1 miljoonaa euroa.

Vuoksen Virtaajat myi viime vuonna hotellikiinteistön, mutta ei saanut siitä toivomaansa hintaa. Myyntihinta 481 000 euroa ei riittänyt kattamaan kehitysyhtiön saatavia Vuoksen Virtaajilta. Saatavia kirjattiin alas kaikkiaan vajaat 280 000 euroa.

Vuoksen Virtaajien tilinpäätöstä rasittavat puolestaan edellisiltä tilikausilta periytyneet vuokrarästit.

KOIVUKESKUKSEN Puunhankinta Oy:n tilinpäätös oli juuri niin huono, kuin emoyhtiössä oli ennustettukin. Puunhankintayhtiö tuotti tappiota lähes 690 000 euroa. Yhtiön liikevaihto oli 1 015 000 euroa.

Yhtiön puunhankintatoiminta lopetettiin viime vuonna. Puunhankintayhtiön tappiot aiheutuivat pääosin huonosti kannattaneesta tukkikaupasta sekä sahatavaravaraston realisoinnista. Mukana tappiossa ovat myös 89 000 euron luottotappiot, jotka tulivat yhden sahayrityksen konkurssista.

Kehitysyhtiökonserni pystyi sen sijaan kirjaamaan runsaan 43 500 euron myyntivoiton myytyään Imatran Kala ja Kaviaari Oy:n osake-enemmistön Saaristomeren Kala Oy:lle.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen