Maailman semiootikot saivat kutsun Imatralle

MATTI VEIJALAINENIMATRA. Kesällä 2007 Suomessa järjestettävän semiootikkojen

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Kesällä 2007 Suomessa järjestettävän semiootikkojen maailmankongressin järjestelyt ovat täydessä vauhdissa. Ensimmäinen kuulutus Helsinkiin ja Imatralle on mennyt jakeluun Helsingin yliopiston rehtorin Ilkka Niiniluodon allekirjoittamana. Juhannuksen alle ajoittuva kongressi alkaa Helsingissä, mutta tapahtuman kolme tärkeintä päivää on buukattu Imatralle. Tapahtuman pääjärjestäjä on Imatran kansainvälinen semiotiikkainstituutti.

IMATRALLA pidetään semiootikkojen maailmanjärjestön viralliset kokoukset. Tieteelliseksi pääteemaksi kongressille on valittu tiedonvälitys. Semiootikot tutkivat viestien ymmärtämistä ja niiden ymmärtämättä jäämistä. – Uskon tällaisen aiheen kiinnostavan semiootikkoja kautta maailman. Erityisesti Imatralle odotamme paljon vieraita myös Venäjältä. Tavoitteena on saada kongressiin 600 osallistujaa, järjestelytoimikuntaa johtava Helsingin yliopiston professori ja semiotiikkainstituutin johtaja Eero Tarasti sanoo. Tarastin mukaan semiootikkojen maailmankokouksista käydään kovaa kilpailua. Pohjoismaiden ensimmäinen kongressi saatiin Suomeen jo toisella yrittämällä. – Maailmalla tiedetään, että Suomessa osataan järjestää hyviä semiotiikan tapahtumia. Erityisesti Imatran perinteisillä kesäkouluilla on kova maine. Semiotiikassa Imatra tunnetaan maailmalla paljon paremmin kuin Imatralla, Tarasti vertaa. Suomen semiotiikkakongressi on järjestyksessään maailman yhdeksäs. Edellinen kokous oli Ranskan Lyonissa 2004. Siellä Eero Tarasti valittiin semiootikkojen maailmanjärjestön puheenjohtajaksi. Suomen valtakausi jatkuu yli Imatran. Seuraavan kerran henkilövalintoja tehdään vuonna 2009.

IMATRAN päässä järjestelyjä junailevan hallintojohtaja Maija Rossin mukaan kongressin budjetti on 400 000 euroa. Suomen akatemia ja Kulttuurirahasto ovat antaneet alkurahoitusta. – Sponsoreitakin tarvitsemme. Neuvotteluja käydään, Rossi kertoo.

Imatran hotellit on Rossin mukaan jo varattu semiootikoille kolmeksi kesäkuun päiväksi. – Tapahtuma näkyy ja kuuluu kaupungilla, kun osallistujia tulee kaikista maanosista. Kongressi korvaa semiotiikan kesäkoulun vuonna 2007. Ensi kesänä koulu järjestetään totuttuun tapaan.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen