Lappeenrannassa on menossa pientalorakentamisen buumi

JYRI HÄNNINENLappeenranta. Lappeenrannassa rakennetaan ahkerasti pientalokoh

JYRI HÄNNINEN

Lappeenranta. Lappeenrannassa rakennetaan ahkerasti pientalokohteita. Kaupungissa haettiin viime vuonna rakennuslupa 156 pientalon rakentamiseen ja myös tonttikysyntä kasvoi voimakkaasti.

– Kaupunki möi tai vuokrasi viime vuonna 160 pientalotonttia, joka on lähes kaksinkertainen määrä vuoteen 2004 verrattuna. Voitaisiin puhua jo jonkinlaisesta pientalorakentamisen buumista, sanoo Lappeenrannan kaupungin maankäyttöjohtaja Jussi Salo.

Kaupunki on kyennyt vastaamaan kasvaneeseen kysyntään suhteellisen hyvin, joskin aivan keskustan läheltä ei löydy vapaita tontteja. Kaupungilla on voimassa nykyisin tonttitakuujärjestelmä, joka velvoittaa tarjoamaan tontteja kaikille halukkaille.

– Tonttitilanne on kohtuullisen hyvä. Kaupungin vuokratontit loppuivat viime syksynä kesken Ruoholammella ja Ruukinmäellä, mutta myytäviä tarjoustontteja oli riittävästi. Ongelmana on se, että ihmisten toiveet ja meidän tarjontamme eivät aina kohtaa, Salo sanoo.

Halpa korkotaso, mahdollisuus pitkiin laina-aikoihin ja peritty omaisuus tai tieto tulevasta perinnöstä houkuttelevat yhä nuorempia rakentamaan ja muuttamaan isoihin asuntokohteisiin. Tämä näkyy myös tilastoissa, sillä vuonna 2005 rakentamaan aloitettujen asuntojen keskikoot kasvoivat koko maassa rajusti vuoteen 2004 verrattuna.

Innokkaimmat rakentajat pääsevät työn touhuun Ruoholammen II-alueella jo tulevana syksynä. Ensi vaiheessa alueelta luovutetaan omatoimiseen rakentamiseen 86 omakotitalotonttia ja viisi rivitalotonttia. Omatoimirakentamisella tarkoitetaan sitä, ettei kohteita luovuteta ainakaan ensi vaiheessa rakennusliikkeille.

– Alueen pohjoisosassa rakennustyöt voi aloittaa syksyllä 2006 ja keskiosassa kesällä 2007. Omakotitalotonteista 58 ja kaikki viisi rivitalotonttia ovat vuokrakohteita, loput 29 omakotitalotonttia myydään tarjouskilpailun perusteella. Tonttien myyntihinnat tulevat asettumaan todennäköisesti 15 000 euron paikkeille, sanoo tonttiasiamies Esko Kivistö.

Tontit ovat noin 1200 neliön kokoisia ja niissä on jokaisessa rakennusoikeutta noin 300 neliötä. Rakentamistapaohjeissa – jotka ovat tosin vain suosituksia – määritellään, miltä Ruoholammen II-alueen tulisi näyttää valmistuessaan.

– Kaupungin toive on, että alueelle tulee moderneja versioita rintamamiestaloista. Niitä voidaan elävöittää parvekkeilla, katoksilla ja muilla yksityiskohdilla. Myös kaupunkimainen hirsirakentaminen olisi suotavaa. Myöhemmin rakennetaan varmasti tiilistä ja muista materiaaleista tehtyjä taloja, sanoo rakennustarkastaja Mika Sairanen.

Lappeenrantaan toivotaan lisää tiiviitä ja matalia puurakenteisia asuinalueita.

Kaupunki tiedustelee kevään aikana rakennusliikkeiden halukkuutta lähteä rakentamaan tällaista asuinaluetta Hiessiltaan.

– Kaupunkimaisia pientaloalueita on rakennettu paljon eri puolille Suomea ja niille tuntuu olevan tilausta. Se on hyvä kilpaileva vaihtoehto kerrostalorakentamiselle, sanoo Lappeenrannan kaupungin kaavasuunnittelija Hannu Tylli.

Alue rakentuisi Hiessiltaan Korvasienenkadun ja Ukonmäenkadun kulmaukseen. Ensi alkuun paikalle rakennettaisiin kolmen asuinrakennusryhmän muodostama kokonaisuus, jossa olisi rakennusoikeutta 5400 kerrosneliömetriä.

– Tiiviydestä huolimatta jokaisessa asunnossa olisi pieni oma piha tai terassi. Sisäänkäynti tapahtuisi aina katutasosta. Asumisessa yhdistettäisiin kerrostalo- ja omakotitaloasumisen hyviä puolia, Tylli sanoo.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Lappeenrannan Karhuvuoreen on rakennettu viime vuosina paljon uusia omakotitaloja. Kuvan talo sijaitsee Tuulimyllynkadulla.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen