Maakunnan yrityksille etsitään ostajia yrityspörssin avulla

MATTI SAARELALAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan yrityskauppojen vauhdittamiseksi o

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan yrityskauppojen vauhdittamiseksi on perustettu Etelä-Karjalan yrityspörssi. Se on Internetissä toimiva yritysten myynti- ja ostotarjousten ilmoituspaikka.

Projektipäällikkö Olli-Pekka Toukolan mukaan Etelä-Karjalan yrityspörssi ei ole Suomen Yrittäjien yrityspörssin alueorganisaatio vaan aivan itsenäinen hanke. Se ei ole myöskään Yrityspörssin kilpailija.

– Pikemminkin kysymys on siitä, että toiset meistä haluavat ajaa Volkkarilla ja toiset Volvolla, Toukola sanoo.

Ensimmäisenä päivänä Etelä-Karjalan yrityspörssin nettisivuille tuli kymmenen myyntitarjousta ja kaksi ostotarjousta.

Noin kaksi vuotta sitten toimintansa aloittaneen Suomen Yrittäjien yrityspörssin sivuilla on parhaillaan viisi eteläkarjalaisten yritysten myyntitarjousta ja kaksi ostotarjousta.

– Etelä-Karjalan yrityspörssi on tehty yrityskauppojen ilmoitustauluksi sekä myyjiä että ostajia varten, Toukola jatkaa.

TOUKOLA toimii projektipäällikkönä Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun yrityshautomossa, joka vastaa myös Etelä-Karjalan yrityspörssin verkkosivujen ylläpidosta.

Ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeen takana on 16 muuta maakunnallista yhteisöä muun muassa maakunnan molemmat kuntavetoiset kehitysyhtiöt, Etelä-Karjalan pankit, Finnvera, Technopolis, Kaakkois-Suomen TE-keskus, ProAgria, Etelä-Karjalan kauppakamari, Etelä-Karjalan Yrittäjät, Kymen-Vuoksen 4H-piiri ja Kaakkois-Suomen Metsäkeskus.

– Yrityspörssin verkkosivut ovat olleet testikäytössä helmikuusta lähtien, Toukola kertoo.

Hänen mukaansa neuvottelut ensimmäisistä yrityskaupoista käynnistyivät myös jo tämän testivaiheen aikana.

– Palvelun käyttäminen ei ainakaan jää keneltäkään hinnasta kiinni, Toukola laskee.

– Sekä ilmoittaminen että ilmoituksiin vastaaminen on maksutonta, hän jatkaa.

ETELÄ-KARJALAN yrityspörssillä ei ole omia työntekijöitä tai toimitiloja. Palvelu on tarjolla vain verkossa osoitteessa www.ekyritysporssi.fi.

Toukosen mukaan Etelä-Karjalan yrityspörssin toiminta tukeutuu mukana oleviin puhemiehiin eli yhteistyökumppaneihin, joille myös ilmoitukset jätetään.

– Ilmoituksen teksti muokataan siten, että ilmoittajaa ei pysty tekstin perusteella tunnistamaan, Toukonen kertoo toimintaperiaatteista.

Puhemiehen rooliin kuuluu hänen mukaansa saattaa julkaistusta ilmoituksesta kiinnostunut henkilö ja ilmoittaja neuvottelujen alkuvaiheessa yhteen.

– Puhemiehien yhteystiedot ovat yrityspörssin sivuilla ja ilmoittajan ensimmäinen askel onkin yhteydenotto valitsemaansa puhemieheen, hän neuvoo.

SEUDULLISTEN yrityspalvelutoimijoiden lisäksi myös kaikki alueen pankit ovat puhemiehinä. Toukola kertoo pankkien suhtautuneen hyvin myönteisesti uuteen yrityskauppojen ilmoitusmahdollisuuteen.

– Pankkien yrityspalveluiden henkilöstö tietää usein jo varhaisessa vaiheessa tulevista omistajanvaihdoksista, Toukonen sanoo

Vastaavanlaisessa asemassa tiedonsaannin suhteen ovat hänen mukaansa yritysten tilitoimistot.

– Ne voivat palvella yrityskaupasta kiinnostuneita asiakkaitaan välittämällä ilmoitukset puhemiehille yhdessä asiakkaansa kanssa, Toukonen sanoo.

Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan seuraavien viiden vuoden aikana Etelä-Karjalassa vaihtaa noin 1 000 yritystä omistajaa. Samassa tutkimuksessa todettiin myös, että 74 prosentilla yrityksistä ei ollut toiminnan jatkajaa tiedossa.

– Valtakunnalliset yrityspörssit eivät kuitenkaan ole saavuttaneet suosiota eteläkarjalaisten yrityskaupoista kiinnostuneiden keskuudessa, mistä johtuen puoli vuotta sitten Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun yrityshautomossa alettiin tutkia maakunnallisen kauppapaikan luomista, Toukola perustelee oman maakunnallisen yrityspörssin perustamista.

MATTI SAARELA

Kuvateksti

Veka Shop Oy:n yrittäjä Veikko Pallassuo myy idyllisellä paikalla Kuolimon rannalla Suomenniemellä sijaitsevaa kauppaansa yrityspörssissä. Oikealla Savitaipaleen yrittäjien Oikotie yrittäjäksi -projektin vetäjä Markku Kivistö.

Kirjoittaja:
Matti Saarela