Myllymäen liikekeskuksen taakse tulee iso asuin-liikealue

ANNE KOTIHARJULAPPEENRANTA. Vain parin kilometrin päästä Lappeenrannan kesku

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Vain parin kilometrin päästä Lappeenrannan keskustasta tulee ehkä jo ensi vuonna tarjolle runsaasti asuin- ja liiketontteja. Valmisteilla olevan Hanhijärventien osayleiskaavan mukaan Myllymäen liikekeskuksen takamaastoon nousee 2 000 asukkaan pien- ja kerrostaloalue. Liike- ja teollisuusrakennuksia varten varataan noin 28,5 hehtaaria maata.

Alueen yksi ominaispiirre on kalkkikivilouhos ja Nordkalkin tarvitsemat laajat jätekivi- ja lietealueet. Niitä varten on varattava maata 50-60 hehtaaria. Jo nyt laajalle levittäytyneet kivivuoret maisemoidaan. Niiden ja asutuksen väliin tulee suojavyöhyke.

Kaavoituspäällikkö Erkki Jouhkin mukaan kysyntää on niin liike- kuin omakotitonteistakin. Ojalantien pientaloalue sekä Myllymäen liike- ja yritystoiminta-alue saataneen käyttöön jo ensi vuonna. Asemakaavoitus etenee samanaikaisesti osayleiskaavan kanssa.

– Myllymäki on täyttymässä. Tulijoita kyllä näyttäisi olevan. Samantyyppinen toiminta keskittyy. Myös sen suunnan omakotitonteista on tarvetta ja kysyntää.

2 000 HEHTAARIN kaavoitusalue rajoittuu Myllymäenkatuun, Myllymäen kouluun, Mustolan rataan ja Ihalaisen kalkkikivikaivokseen.

Myllymäen koulun lähistölle on varattu aluetta myös julkisille palveluille, esimerkiksi päiväkodille. Myllymäen koulun lähellä ollut aiempi päiväkotitontti teki tilaa nuorten vastaanottokodille.

Uusi alue nousee pääasiassa pelloille, metsiköitäkin on. Kourulanmäellä ja Ojalantien varrella on harvahkoa vanhaa pientaloasutusta. Alueella on kaupungin omaa ja yksityisten maata.

Kotimäenkadun varrelle tulee pienkerrostaloja ja kaksikerroksisia rivitaloja, Hanhijärventien risteyksen ympärille tiivis ja matala aluekokonaisuus, jossa korttelit toteutetaan 2-8-asuntoisina rakennuksina. Ojalantien etelä- ja pohjoispuolella on omakotialue.

Kalkkikivilouhoksen läjitysalueiden maisemavaikutusten lisäksi louhos voi aiheuttaa tärinää ja vaikuttaa pohjaveteen. Nämä on otettu huomioon kaavassa.

Liike- ja teollisuusalueelle voi sijoittaa myymälä-, palvelu- ja verstastiloja. Hanhijärventien Viipurintielle menevä linjaus muuttuu niin, että Hanhijärventie, Myllymäenkatu ja Myllärinkatu muodostavat yhden risteyksen.

NYKYINEN rakennuskanta voi Jouhkin mukaan yleisesti ottaen säilyä, mutta muutoksiakin tulee. Pohjoisosan kerros- ja rivitaloalueella muutokset ovat suurimmat. Samoin suunnittelualueen etäisemmät läntiset alueet ja Myllymäenkadun eteläpuolen alueet kokevat suuria muutoksia. Läntinen osa muuttuu maisemoiduksi kaivostuotteiden läjitysalueeksi ja Myllymäenkadun eteläpuoli liike- ja teollisuusalueiden alueeksi.

IHALAISEN kalkkikivilouhoksen malmio ulottuu Palosuonkadun itäpuolelle saakka. Malmivarojen puolesta kaivoksella riittäisi työtä vielä sata tai kaksisataa vuotta.

Nyt räjäytellään ja louhitaan avolouhoksessa, mutta 10-20 vuoden sisällä on tarkoitus siirtyä maan alle.

Kaivostoiminnasta syntyy sivutuotteena rikastushiekkaa vuodessa 150 000 kuutiota. Maanpäälliseen loppusijoitukseen on varauduttava ainakin 20 vuodeksi.

Läjitysalueen suojavyöhykkeet rakennetaan etukäteen. Korkeiden kasojen suojavyöhykkeiden puoleiset reunat maisemoidaan eli mullitetaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju