Lauritsalan kartano kaupan hyvälle ostajalle

UPM on valmis myymään kartanon, jos ostaja pystyy vaalimaan kulttuurihistoriallisesti arvokasta miljöötä. Lauritsalan kartano ollut vain vähäisessä käytössä, ja päärakennus pitäisi peruskorjata lähivuosina.

ILPO LESKINEN

LAPPPEENRANTA. Lauritsalan kartano saattaa lähivuosina vaihtaa omistajaa. Metsäyhtiö UPM on valmis myymään kartanon, koska päärakennuksella on viime vuosina ollut vain vähän käyttöä.

UPM Kaukas on saanut muutamia kyselyjä kartanon ostamisesta. Hallintopäällikkö Matti Heinilä kertoo, että yhtiö on tällöin joutunut miettimään kantaansa ja suhdettaan kartanoon. Myyntihintaakin on alustavasti pohdittu.

­·Kun kyselyjä on tullut, olemme harkinneet myyntiä. Olemme todenneet, että Lauritsalan kartano voidaan myydä, jos hinnasta sovitaan ja jos ostaja sitoutuu kunnioittamaan suojeltua kartanomiljöötä.

Heinilä korostaa, että kartano myydään vain sellaiselle ostajalle, joka pystyy sitoutumaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja suojellun miljöön ylläpitoon.

VAKAVIA osto- ja myyntineuvotteluja ei ole Heinilän mukaan vielä käyty. Kaikki kiinnostuneet ovat hänen arvionsa mukaan potentiaalisia ostajia, jos asiat lähtevät etenemään.

­·Tässä vaiheessa olemme lähinnä vain vastanneet kiinnostuneiden kyselyihin. Kartanoa ei ole varsinaisesti asetettu myyntiin.

LAURITSALAN kartanon käyttö on viime vuosina ollut vähäistä. Yhtiön varsinaisena edustustilana toimii Kaukaan Kerho. Lauritsalan kartanoa ei Heinilän mukaan juuri tarvita.

­·Rakennukset ja ympäristö kuitenkin vaativat jatkuvaa hoitoa. Vanhoissa rakennuksissa pitäisi asua, jotta ne pysyisivät hyvässä kunnossa.

MYYNNIN yksityiskohtia ei ole Heinilän mukaan vielä pohdittu. Avoinna on myös se, minkä kokoinen tontti voitaisiin myydä ja myytäisiinkö samalla myös talli ja navetta.

Kaikki kartanon rakennukset on suojeltuja, samoin ympäröivä puisto.

­·Arvokas miljöö olisi hyvä säilyttää yhtenä kokonaisuutena.

Kartanon päärakennus on vielä jonkinlaisessa kunnossa, mutta se alkaa Heinilän mukaan olla suuren peruskorjauksen tarpeessa.

UPM:llä ei ole kovin suurta intoa korjaukseen, koska yhtiö ei juuri tarvitse kartanoa mihinkään. Parhaillaan korjataan Saimaan ja kanavan puolelle avautuvaa terassia.

SIVURAKENNUKSESSA toimiva Kartanon päiväkoti säilyy Lappeenrannan kaupungin päiväkotina, tapahtui päärakennukselle mitä tahansa.

Heinilä kertoo, että kaupunki on tehnyt rakennuksesta pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Lisäksi kaupungilla on optio päiväkotirakennuksen ostamisesta.

Kartanon mailla, Muukontien varressa oleva punainen puutalo on jo aiemmin myyty yksityisasunnoksi.

Kartanon puistoa on viime vuosina harvennettu. Puistosta on poistettu huonokuntoiset puut, mikä on avannut näkymaa Saimaalle ja Saimaan kanavan suulle.

Lauritsalan kartanossa on asunut takavuosina vuorineuvos Casimir Ehrnrooth. Kartano remontoitiin 1960-luvun lopulla asuinkäyttöön.

LAURITSALAN KARTANO

Empiretyylinen päärakennus lienee rakennettu 1840-luvulla.

Ensimmäinen omistaja oli Carl Fredrik Savander.

Kaukaan omistukseen kartano siirtyi joulukuussa 1916.

Kartano on viime vuosikymmeninä toiminut yhtiön edustustilana ja johtajien käytössä.

Kartanon sivurakennus valmistui 1880-luvulla tilanhoitajan asunnoksi. Siinä toimii nykyisin Kartanon päiväkoti. Aiemmin rakennuksessa toimi Tehdaspuu Oy:n piirikonttori.

Kartanon kivinavetta on rakennettu 1800-luvun lopulla. Se on toiminut autotallina.

Talli on rakennettu vuonna 1919. Se edustaa klassista tyyliä.

Lähde: UPM-Kymmene Oyj Kaukas, Suojellut rakennukset.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen