Kaukaan voima muuttaisi Mertaniemen varavoimalaksi

Lappeenrannan Energia Oy:n ja UPM:n voimalaitosyhteistyössä Mertaniemi joutuisi naftaliiniin. Työntekijämäärä puolittuisi.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Energia Oy:n ja UPM:n kaavailema yhteisvoimala kutistaisi Lappeenrannan Lämpövoima Oy:n Mertaniemen voimalaitoksen käytön olemattomiin. Energia Oy:n omistaman yhtiön henkilöstömäärä vähenisi 40:stä 25:een.

Suunnitelmien mukaan tehdasalueelle tuleva Kaukaan voima -niminen yhteisvoimala valmistuisi aikaisintaan vuonna 2009. Tuolloin Mertaniemi muuttuisi varavoimalaksi.

Mertaniemen massiiviset rakenteet sijaitsevat upeassa niemessä suunnilleen Pikisaarta vastapäätä. Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmaisen mukaan Mertaniemen nykyisten kaasuturbiinien käyttö loppuisi joka tapauksessa vuonna 2015 jo päästörajoitustenkin takia.

– Jos energian käyttö kasvaa, voi olla, että sinne investoidaan ensi vuosikymmenellä uudet turbiinit tai muuta.

POHJOISMAIDEN ensimmäinen sähköä ja lämpöä tuottava maakaasuvoimala on toiminut 30 vuotta.

– Kyllä niistä laitteista ja rakenteista on otettu aika hyvin hyöty irti.

Energia Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Pesu (kok.) muistuttaa, että Mertaniemen valvomoita tarvittaisiin edelleen ja kaukolämpö syötettäisiin Mertaniemestä lähtevää verkkoa pitkin asiakkaille.

– Mertaniemeä ei pureta, vaan se pannaan tavallaan rasvaan ja pakettiin. Tässä vaiheessa lopulliset ratkaisut puoleen tai toiseen haluttiin jättää tulevaisuuteen. Yksi syy on sekin, että voimalaitostontteja ei ole paljon tarjolla.

LOPULLINEN PÄÄTÖS 180 miljoonan euron yhteisvoimalasta tehtäneen ensi vuonna. Uuden kattilan rakentaminen Mertaniemeen olisi maksanut Energia Oy:lle 60 miljoonaa euroa ja yhteistyövaihtoehto maksaa noin 85 miljoonaa.

Kolehmaisen mukaan yhteisvoimalassa tuotettu energia tulee vuodessa noin pari miljoonaa euroa halvemmaksi.

– Sillä tuo suuri ero maksetaan.

Pesu sanoo yhtiön hallituksen empineen yhteisvoimalaa juuri sen takia, että se sitoo pääomaa toista vaihtoehtoa enemmän.

– Laskelmien mukaan vuonna 2016 yhteisvoimala alkaa kuitenkin olla omaa voimalaa kannattavampi.

METSÄTEOLLISUUDEN epävarma tulevaisuus ei horjuta yhteistyöuskoa.

– Tuo uhka on yhteistyön ainut vaara. Mutta on lähdetty siitä, että voimalaitosta pystyttäisiin pyörittämään Lappeenrannan Energian lämpövoimakuormallakin.

– Näemme myös niin, että jos UPM lähtee investoimaan voimalaan, ei se ensimmäisenä supista toimintaansa Lappeenrannassa. Yhteistyö varmistaisi toiminnan jatkuvuutta täällä.

UPM ja Energia Oy hiovat yhteisen osakeyhtiön sopimusasioita kesän kuluessa. Myös YVA-menettely on alkanut.

Kaupungin omistamassa Energia Oy:ssä on kaikkiaan 160 työntekijää, joille yhteistyösuunnitelmista on tiedotettu hyvissä ajoin. Henkilöstövähennys hoitunee luonnollisena poistumana.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Mertaniemen massiivinen voimalaitos valmistui vuonna 1975.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju