Linnoituksen historiaa esitellään lapsille draaman keinoin

Lappeenrannan ja Linnoituksen historiaa esitteleviä kävelykierroksia tarjotaan nyt myös lapsille. Ki

Lappeenrannan ja Linnoituksen historiaa esitteleviä kävelykierroksia tarjotaan nyt myös lapsille. Kierroksella muun muassa huudetaan Tarzan-huutoa, soitetaan huuliharppua ja istutaan jalkapuussa. Toiminta on tärkeää pienten vieraiden mielenkiinnon säilyttämiseksi.

TUULI OJAKANGAS

Lappeenranta. Tänä kesänä Linnoituksessa tehdään erityisesti lapsille räätälöityjä draamakierroksia. Niissä tutustutaan paikallishistoriaan erilaisten tarinoiden, laulun, soiton ja leikkimisen kautta.

Lasten kierrokset eivät ole tähän mennessä olleet suuria yleisömenestyksiä.

Ensimmäisellä kerralla mukana oli yksi lapsi ja juhannusviikon toiselle kierrokselle ei ilmaantunut ketään. Mutta vaikka tiistai oli sateinen, paikalla oli jo viisi lasta.

Linnoituksen rummunlyöjäksi itseään tituleeraava kierroksen vetäjä Timo Mattila sanoo, että kierrosten järjestys ja kertomukset muokkautuvat aina joka kerran jälkeen. Pituus, tarinankulku ja liikkuminen elävät osallistujien iän ja kulloisenkin sään mukaan.

– En noudata mitään tarkkaa kaavaa. Olen muokannut aiempien draamaopastusten perusversiosta omanlaiseni tarinan ja tehnyt siitä lapsille mielenkiintoisemman jättämällä esimerkiksi vuosilukuja vähemmälle, Mattila kertoo.

Tarina kulkee vanhan lappeenrantalaisen suvun vaiheiden läpi ja siinä vieraillaan niin Ruotsin ja Venäjän vallan kuin itsenäisyydenkin ajassa. Vaikka kierros on suunnattu lapsille, ei siinä hypätä vaikeidenkaan asioiden yli.

Hellävaroen käsitellään kipeitäkin asioita, kuten kansalaissotaa ja lapsenmurhia.

Tuntiin mahdutettavaksi asiaa on paljon ja alue laaja.

Kesän aikana Mattila vetää yhteensä 14 lasten kierrosta seitsemän viikon ajan.

Lisäksi Mattila esittelee ja tarinoi myös Etelä-Karjalan taidemuseon Repin-näyttelyssä.

Tiistain kierroksen kuopus, nelivuotias Eveliina Rautiainen ja vuotta vanhempi sisarensa Elina Hyvinkäältä jaksoivat hienosti seurata rummunlyöjän tarinoita, vaikka matka oli pienille jaloille raskas.

Vanhemmat osallistujat Saija ja Tanja Väisänen sekä Hanna Moisio olivat luokan kanssa useasti aiemminkin olleet draamaopastuksissa, mutta tällä kertaa esittelyyn liittyi enemmän omaa tekemistä. Yksi tytöistä esitti muun muassa tarinan päähenkilön surmansa saanutta isoisää ja yksi joutui kahdeksi minuutiksi jalkapuuhun.

– Aiemmin ei olla myöskään saatu puukeppejä aseiksi tai tehty marssiharjoituksia, tytöt nauravat.

Lasten opastukset lähtevät tiistaisin ja torstaisin Etelä-Karjalan museon edestä kello yksitoista. Viimeinen kierros on 3. elokuuta.

Kierros kestää reilun tunnin ja sen aikana kävellään ripeään tahtiin pitkähköjä matkoja Linnoituksen alueella. Kävelyn vuoksi osallistujien suositusikä on yli kuusi vuotta.

Myös vanhemmat voivat osallistua ja kiertää lasten mukana. Kosteutta pitävät, kunnon jalkineet ja sateella sadevarustus on hyvä ottaa mukaan.

Kirjoittaja:
Tuuli Ojakangas