Museovirasto ei hyväksy Vanhan aseman kaavaa

NCC ja LOAS mielisivät rakentamaan jo syksyllä. NCC hakee ostajan Lappeenrannan Vanhalle asemalle kaavan vahvistumisen jälkeen.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Museovirasto ei hyväksy Lappeenrannan kaupungin valmistelemaa Vanhan aseman asemakaavamuutosta. Museovirasto esittää lausunnossaan kaavaa muutettavaksi niin, että siitä poistuu eteläisin uudisrakennus eli toinen Vanhan aseman edustan uudisrakennuksista.

Kaavassa asemarakennuksen eteen tulisi kaksi, näin muodostuvaa aukiota rajaavaa rakennusta. Rakennukset voi museoviraston mielestä mieltää siipirakennuksiksi. Museovirasto ei pidä ratkaisua onnistuneena.

KAKSI SIIPIRAKENNUKSEN omaista uutta rakennusta ovat ainakin parina liian kookkaita suhteessa asemarakennukseen. Lisäksi ne ovat liian lähellä toisiaan.

Museovirasto korostaa, että kaavan tarkoituksena on entisen asemarakennuksen ja sen pihapiirin suojelu. Kaava osoittaa lisäksi kolme uudisrakennusta tontille.

MUSEOVIRASTO TOTEAA, että rakennusperinnön kannalta onnistuneen ja samalla toiminnallisesti tarkoituksenmukaisen kaavan laatiminen Vanhan aseman alueelle on poikkeuksellisen hankalaa. Kaava-alue on jäänyt puristuksiin eteläisen naapuritontin rakentamisen ja alueen pohjoisen osan korjaus- ja uudisrakentamisen väliin. Pohjoisosan työt valmistuivat poikkeusluvalla viime vuonna.

Museoviraston mielestä suojeltavan entisen asemarakennuksen ympäristö on muuttunut lyhyessä ajassa ahtaaksi ja mittasuhteiltaan kirjavaksi.

RAKENNUSYHTIÖ NCC omistaa nyt Vanhan aseman. Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS puolestaan omistaa opiskelija-asunnoiksi peruskorjatun Koljonlinnan tontin.

Koljonlinnan tontille tulee kaavassa uudisrakennus, joka toiminnanjohtaja Seppo Muukkosen mukaan ryhdytään rakentamaan tarpeen mukaan jo ensi syksystä alkaen opiskelija-asunnoiksi.

NCC:n aluejohtaja Juha Rahkonen toivoo, että yhtiö pääsisi rakentamaan mahdollisimman nopeasti Vanhan aseman tuntumaan ja samalla kauppaamaan peruskorjattavaa ja suojeltavaa Vanhaa asemaa eteenpäin.

KAAVAMUUTOS oli nähtävillä kesäkuun alkupuolen. Kaava tule seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Lappeenrannan Kilta ry on vastustanut aseman eteen tulevia uudisrakennuksia. Etelä-Karjalan museo taas toivoi, että aseman eteen tuleva rakennusoikeus koottaisiin lähemmäs Koljonlinnaa tuleviin kahteen rakennukseen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju