Siitolan kartanoon maalaistalon luonne

HANNU OJALAIMATRA. Siitolan kartanon ympäristöremontti alkaa savotalla. Kun

HANNU OJALA

IMATRA. Siitolan kartanon ympäristöremontti alkaa savotalla. Kun on raivattu tarpeeksi ja sen jälkeen istutettu uutta, kartanonmäen pitää muistuttaa 1900-luvun alkuvuosien vauraan maalaistalon pihapiiriä.

Rahaa on siinä vaiheessa käytetty noin 200 000 euroa. Kulttuurimaiseman kymmenien vuosien rämettämisen laskua maksetaan nyt.

Kaupunginarkkitehti Kimmo Hartikainen on saanut pöydälleen maisemasuunnitelman, jossa uutta ilmettä ei luoda vain kartanon lähiympäristöön. Maalaismaisemaan kuuluvat pellot ja niityt avataan Vuoksen rantaan saakka, ja samalla syntyy myös näkymä Kuutostieltä kartanolle.

– Kartanon edusalue muutetaan takaisin pelloksi ja niityksi. Siitolan kartano oli maatila, jonka päärakennus oli mäellä ja pellot ulottuivat Vuokseen, Hartikainen selventää.

90-luvulla pellolle rakennettu pieni golfkenttä poistetaan ja alue palautetaan viljelykäyttöön.

Kartanon maihin kuuluvan kosteikon ja lammen rannoilta vähennetään puustoa ja kosteikon koillispuoli muutetaan niityksi. Kosteikon ympäristöön linjataan virkistysreittejä ja pensasalueen halki rakennetaan pitkospuureitti.

Rannasta mäelle ulottuva kuja uudistetaan. Tällä hetkellä kuja on sekapuustoa, joka hakataan. Vuokselta kiertoliittymään saakka kujapuustoksi on valittu koivu. Siitä ylöspäin puut ovat pihtaa. Kartanon navetalle johtavan ajoväylä reunustetaan jalovaahteralla.

Ympäristösuunnitelman laatineen konsultin mielestä koivukuja alueen avoimessa pelto-osassa puoltaa paikkaansa kuusta avoimempana ja valoisampana. Mäen pihtakujalla luodaan ympäristöön suljettua ja varjoisaa arvokkuutta.

Varsinainen rytö odottaa pihatöiden tekijöitä ylhäällä mäellä. Ryöstäytyneiden pihaistutusten joukosta suunnittelijat ovat paikantaneet vanhoja perennapenkkejä ja hedelmäpuutarhan. Niitä palautetaan uuteen pihapiiriin.

Pihan ilme ei ole symmetrinen. Reunoihin tulee kaarevuutta ja muotoihin vaihtelua, koska tämä oli tyypillistä 1900-luvun alun puutarhataiteelle.

Kartanon Vuokselle päin avautuva pihan terassointimuuri ja matala kiviaita kunnostetaan. Pihapiiri rajataan ruusuaidanteella. Oleskelutasanteelle istutetaan perinteisiä koristepensaita ja perennoja. Kasvistoja uusitaan perinteisillä kasveilla. Päärakennuksen vierustalle suunnitelma sijoittaa päiväliljoja, kurjenmiekkoja ja pioneja.

Alueen erikoisuus on päärakennuksen pohjoispuolinen niittyaukio, jolla kasvaa sinivuokkoja. Niitty muuttuu nurmeksi, mutta sinivuokot siirretään kartanoa ympäröivään perennapenkkiin.

HANNU OJALA

Kuvateksti

Piha Vuoksen puolella on tällä hetkellä pelkkää pusikkoa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala