Nuijamaan kautta salakuljetettu sotamateriaali oli lentäjänkypäriä

TULLIN paljastamista neljästä sotatarvikkeiden salakuljetuksesta ensimmäinen johti sakkoihin ja mene

TULLIN paljastamista neljästä sotatarvikkeiden salakuljetuksesta ensimmäinen johti sakkoihin ja menettämisseuraamuksiin Lappeenrannan käräjäoikeudessa. Venäläistaustainen mies yritti viime vuoden elokuussa kuljettaa Nuijamaan kautta Suomeen ja edelleen Serbia-Montenegroon kymmenen sotilaslentäjän kypärää sekä radiolaitteita.

Nuijamaan tulli kiinnitti huomiota pakettiauton lastina olleisiin laatikoihin ja ryhtyi selvittämään tarkemmin niiden sisältöä.

Käräjäoikeudessa mies kiisti toimineensa laittomasti, vaan kertoi aikoneensa viedä tavaran edelleen laillisesti lentorahtina Serbiaan. Hänen käsityksensä mukaan kypärät eivät olleet sotamateriaalia, vaan niitä käyttävät myös urheilulentäjät ja Venäjällä niitä myydään kaikkialla.

PUOLUSTUSMINISTERIÖN resurssipoliittisen osaston lausunnon mukaan kypärät olivat kuitenkin puolustustarvikkeiden maastavientilain tarkoittamaa valvonnanalaista materiaalia. Noin 7 000 euron arvoisiksi arvioidut kypärät tuomittiin käräjäoikeudessa valtiolle. Yhden vastaavan länsimaisen kypärän arvoksi mainitaan 2 000 euroa.

Radiokalusto arvioitiin noin 4 000 euron arvoiseksi ja sen osalta määrättiin veroa 800 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi syytetylle maastavientirikoksesta sekä lievästä veropetoksesta 35 päiväsakkoa.

Samassa jutussa tehtiin kahden henkilön osalta syyttämättäjättämispäätös sillä perusteella, että he eivät olleet tietoisia salakuljetuskuviosta.

TULLIN tutkinnassa on edelleen kolme epäiltyä sotatarvikkeiden salakuljetustapausta viime vuoden lopulta ja tämän vuoden puolelta. Niissä epäillään yritetyn kuljettaa muun muassa suihkukoneen osia Suomen kautta.

Tulli odottaa materiaalista asiantuntijalausuntoja. Epäilyttävää tavaraa on tuotu puulaatikoissa lähinnä pakettiautoilla.

Puolustustarvikkeen maastavienti ja kauttakuljetus on sallittua ainoastaan siihen myönnetyllä luvalla, jonka hakemuksesta antaa valtioneuvosto tai puolustusministeriö. Suuremmissa hankkeissa asia käy valtioneuvoston ratkaistavana, jos viennillä katsotaan olevan ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia. Jopa sotatarviketeknologian ja tietämyksen luvaton vienti on kriminalisoitu.

Yritykset viedä tai välittää sotamateriaalia luvatta ovat Suomessa sangen harvinaisia. Tulli valvoo sota- ja ydinmateriaalin lisäksi myös niin sanottua kaksoiskäyttömateriaalia, jota voidaan käyttää sekä sotilas- että siviilitarkoituksiin.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen