Paloilmoittimet vartioivat suurta osaa maakunnan puukirkoista

PAULA TAIPALEEtelä-Karjalan puukirkoista valtaosassa luotetaan palo- ja savu

PAULA TAIPALE

Etelä-Karjalan puukirkoista valtaosassa luotetaan palo- ja savuilmoittimiin.

Seurakunnat eivät valvo kirkkoja kameroilla, mutta Lappeenrannassa ja Lemillä kirkot osuvat muiden kameroiden silmiin. Sammutusjärjestelmä on vain kahdessa Lappeenrannan puukirkossa.

Lemin puukirkkoon asennetaan juuri sammutusputkistoa kirkon ullakolle ja kellotapuliin. Kuivaputkijärjestelmän asennus on ollut pitkään vireillä.

– Kyllähän kirkkojen turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Nämä ovat niin korvaamattomia aarteita, sanoo talouspäällikkö Elvi Sinkko.

Puumalan puukirkkoon asennetaan kamerat syksyllä kirkkoon sisälle ja ehkä myös ulkopuolelle valvomaan kirkon lähiympäristöä ja hautausmaata. Sisätiloissa kamerat helpottavat työtä.

– Kanttori näkee kirkkosalin puolelle häätilanteessa, milloin hääpari tulee sieltä, kertoo seurakuntamestari Pekka Huttunen.

Puukirkkoja on Etelä-Karjalassa Lemillä, Parikkalassa, Rautjärvellä, Suomenniemellä, Taipalsaarella, Luumäellä, Imatralla, Puumalassa ja Ruokolahdella. Lappeenrannassa puisia ovat Nuijamaan ja Lappeen kirkot. Menneinä aikoina puukirkot ovat palaneet salaman tai sodan sytyttäminä, Lemin kirkko tuhoutui tuhopoltossa vuonna 1670. Polttouhkauksia ei kirkoissa ole kuultu lähivuosina.

Kirkkohallituksen yliarkkitehti Eero Raatikainen sanoo, että Etelä-Karjalan puukirkot on suojattu samantyylisesti kuin muuallakin Suomessa.

– Ne eivät ole täydellisesti palosuojattuja, eikä siihen koskaan päästäkään.

Kaikissa järjestelmissä on aina aukkoja.

1990-luvun lopulla kirkkoja vahingoitettiin, jolloin myös suojausta kovennettiin. Sen jälkeen on Raatikaisen mukaan ollut hiljaisempaa, eikä paloturvallisuuteenkaan ole panostettu samalla tavalla.

Kirkkojen kameravalvonta nousi kirkkovaltuuston kokouksessa puheeksi tiistaina, kun valtuutettu Heikki Ruskovaara ehdotti valvontakameroita Lappeen kirkkoon Porvoon tuhopolton vuoksi.

Seurakuntayhtymän pelastus- ja suojelusuunnitelmia päivitetään parhaillaan.

Turvallisuusasiat ovat seurakuntayhtymässä ajankohtaisia; lukituksen, kameravalvonnan, murtohälytyksen järjestelmiä uusitaan.

Tekninen isännöitsijä, seurakuntien kiinteistöasian johtokunnan jäsen Pekka Kaltiainen kertoo, että kameravalvonnasta on keskusteltu jo ennen Porvoon tuhopolttoa. Suunnitelmat ovat olleet valmiina jo kauan, nyt vertaillaan erilaisia järjestelmiä. Kirkkojen lisäksi kameravalvontaa mietitään myös hautausmaille, seurakuntien arvokiinteistöihin ja muihin kohteisiin, joissa on murtovaara.

– Sitä tullaan lisäämään kaikissa kiinteistöissämme systemaattisesti.

Kameravalvonta ei ole tämän vuoden budjetissa. Valvonta maksaisi 15 kohteeseen noin 75 000 euroa, valvomo ja ohjelmat ovat valmiina.

Vanhat puukirkot ovat erityisen paloherkkiä. Kuiva puu ja pöly sekä pitkät, kapeat ontelorakenteet levittävät paloa. Palotarkastaja Hannu Pulkkinen Lappeenrannan paloasemalta kertoo, että kirkot käydään tarkastamassa kerran vuodessa.

Kirkkoa sammutettaessa pitää ottaa huomioon esimerkiksi vesivahinkojen minimointi, kun rakennus ja irtaimisto ovat mittaamattoman arvokkaita.

Suojelupoliisi on yleismaailmallisesti varoitellut päivämäärästä 6.6.06, eli ensi viikon tiistaista, kertoo suojelupoliisin eteläisen aluetoimiston päällikkö Heikki Maijanen. Pedon luku 666 mainitaan Raamatun Ilmestyskirjassa.

Kesäkuun kuudes on Maijasen mukaan ollut Antikristuksen päivä saatanan piireissä. Silloin voisi olla mahdollisuuksia tuhopolttoihin, töhrimisiin tai hautakivien kaateluun.

Parikkalan ja Uukuniemen puukirkoille on tehty suunnitelmia paloturvallisuuden kohentamiseksi, mutta toteutukselle ei ole aikataulua. Rautjärven puukirkossa kameravalvonnasta ei ole ollut edes puhetta, se on kustannuskysymys, talouspäällikkö Jouko Pokkisen mukaan se on kustannuskysymys.

Ruokolahden kirkon paloturvallisuus on niin hyvä kuin puukirkolla voi olla, hautausmaanhoitaja Arto Sikiö vakuuttaa.

Kahvipöytäkeskusteluissa kameravalvonta on noussut esiin pelottimena, myös sammutuslaitteiston hankinnasta on keskusteltu. Sprinklereissä on myös huonoja puolia, kuten sisätilojen kastuminen.

– Jos joku tosissaan haluaa tuhoa tehdä, valitettavasti myös onnistuu siinä.

YRJÖ UTTI

Kuvateksti

Palokunta ehtii Lappeen kirkolle viidessä minuutissa. Kirkko näkyy kaupungin kameroiden silmissä.

Kirjoittaja:
Paula Taipale