Pätärin suvun perinnöksi jäi talomuseo Ylijärvelle

Etelä-Karjalan vuoden paikallismuseo johdattaa entisajan maalaistalon tunnelmaan.

LEENA SALLINEN

YLÄMAA. Puiset hevosen suokengät muistuttavat ankarasta puurtamisesta menneisyyden maaseudulla. Suota myöten tarpoivat Suomen isännät hevosineen

repiessään leipää entisajan tiluksilla, isoillakin maatiloilla.

Pätärin tila oli iso Ylämaan Ylijärven oloissa. Siihen kuului 150 hehtaaria metsää ja peltoa, kun tilan viimeinen isäntä Matti Pätäri kuoli vuonna 1976.

Perillisten puutteessa tila meni valtiolle, mutta Ylämaan kunta pyysi ja sai tilan talon pihapiireineen museokäyttöön vuonna 1978.

Nyt ollaan tässä talossa, Pätärin talomuseossa ja ihmetellään alkajaisiksi kuistin esineistöä, johon kuuluu hevosen suokenkien lisäksi paljon muutakin vanhaa tavaraa.

Kuistilla on myös ruusuasetelma muistuttamassa tuoreesta tunnustuksesta: viime viikolla Pätärin talomuseo valittiin Etelä-Karjalan vuoden

paikallismuseoksi.

– ­Perustelujen mukaan tämä on ainutlaatuinen museo, koska esineistö on alunperinkin ollut tässä talossa. Vain lääkekaappi ja näyttelyvitriini ovat muualta tuotua, kertoo Pätärin talomuseon opas Anu Kosonen, joka johdattaa vieraat peremmälle.

Vanhimmat esineet kuten itse talokin ovat 1800-luvun lopulta. Jostain sadan vuoden takaa on talon tunnelmakin.

Talon viimeinen isäntä oli ihmeen perinteinen eläjä ja tunnollinen vanhan säilyttäjä. Vieraalla riittää tutkittavaa pitkään yksin tuvassa, ja lisää menneisyyttä löytyy emännän ja isännän huoneesta sekä maitokammarista.

Huonekalut ja esineet kertovat entisajan elintavoista ja omatoimisuudesta.

­- Esineistö osoittaa, miten kekseliäitä ennen on oltu, Anu Kosonen toteaa.

Talomuseo kertoo myös, miksi Pätärin suvun tarina tällä paikalla päättyi.

Perheen seuraavan sukupolven ainut edustaja, Matti Pätärin sisarenpoika Veikko Alatalo kaatui jatkosodassa. Siitä on Mannerheimin allekirjoittama murheellinen viesti tuvan seinällä.

Sen vieressä on Erkki Pätärin hyvänumeroinen päästötodistus Säkkijärven Ylijärven ylemmästä kansakoulusta vuodelta 1904. Museo opettaa myös

maantieteen historiaa: Ylijärven kylä kuului alunperin Säkkijärven pitäjään.

Nyt Ylijärvi on Ylämaan kunnan eteläosassa. Sinne samoin kuin talomuseoon on viitoitus Vaalimaantieltä.

Pätärin talomuseoon kuuluu päärakennuksen lisäksi myös viisi aittaa ja navetta, jossa on myös kotiseutumuseo. Sinne on koottu tavaraa myös muualta Ylämaalta.

Pätärin talomuseo on avoinna 15.6.­1.8. päivittäin kello 12­16.

Kuvateksti

SEPPO RAUTIOVAARA

Opas Anu Kosonen tutkii Pätärin talomuseon tuvassa kansiota, jossa on vanhoja apteekkien lääkemääräyksiä ja kuvia talon kunnostustalkoista.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen