Ruokolahden järvialueella arkeologinen tutkimus

Timo Jussila johtaa syyskesällä tutkimuksia ennestään tutkimattomalla alueella. Lappeenrannan Munteron esihistoriallinen asutusalue on laajentunut.

ILPO LESKINEN

RUOKOLAHDEN keskisellä ja itäisellä järvialueella järjestetään arkeologinen tutkimus. Tutkimuskohteena olevaa järvireitistöä ei ole aiemmin tutkittu juuri ollenkaan.

Tutkimuksen järjestää joskus syyskesällä arkeologian harrastajien Jatuli-yhdistys, ja tutkimusta johtaa arkeologi Timo Jussila.

Tutkimuskohde sijaitsee suunnilleen Virmutjoen, Pohjalankilan, Torsanjärven ja Käringin välisellä järvialueella. Tutkimuksen yksityiskohdista ei ole vielä päätetty.

JUSSILAN suunnitelmissa on yleisluontoinen perustutkimus, jolla saadaan viitteitä siihen, mitä alueelta on tarkemmilla tutkimuksilla löydettävissä.

­·Alueelta ei tunneta juuri mitään. Lähdemme tyhjästä liikkeelle. On tehtävä yleiskatsaus ja saatava käsitys, mistä siellä on kysymys.

KARTALTA katsottuna hän pitää Ruokolahden pienjärvien aluetta kiinnostavana ja lupaavana, josta teoriassa voisi löytyä melkein mitä tahansa.

­·Alue on jännittävä valkoinen läikkä kartalla.

Jatuli ry. on saanut Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiöltä 2 000 euron apurahan Ruokolahden järvireitistön arkeologiseen tutkimukseen.

LAPPEENRANNAN Munteron muinaisjäännösalue on laajentunut. Jussila on löytänyt esihistoriallisen asuinpaikan Tenhamoinlahden rannalta. Asuinpaikka viittaa tekstiilikeramiikkaan.

Alueelta tunnetaan ennestään laaja asuinpaikka-alue. Jussila on havainnut alueen jatkuvan tähän asti tunnettua laajemmalle, Munterontieltä pohjoiseen.

Löydöt tulivat ilmi, kun Jussila oli inventoimassa Ruoholampi 2:n kaava-aluetta. Museoviraston koekaivausryhmä oli touko­kesäkuussa tutkimassa Munteron aluetta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen