Ylämaan Pätärin talomuseolle tunnustusta

Perinteinen suomalainen maataloidylli nimettiin Etelä-Karjalan vuoden paikallismuseoksi.

TUULI OJAKANGAS

Etelä-Karjalan vuoden paikallismuseoksi valittiin Pätärin talomuseo Ylämaalla.

Se on koskemattomana säilytetty tyypillinen suomalainen maalaistalo pihapiireineen ja sen vanhin esineistö on 1800-luvulta. Museoalueella on päärakennus, viisi aittaa, sauna, riihi, puuliiteri ja navetta.

– Museo on tavallaan jäädytetty paikalleen juuri sellaisena, mikä se on menneinä aikoina ollut, kuvailee maakuntamuseotyöstä vastaava Jukka Luoto Etelä-Karjalan museosta.

Talomuseon yhteydessä toimii myös Ylämaan kotiseutumuseo, jossa on näytteillä maanviljelykseen, maitotalouteen, kalastukseen ja metsästykseen liittyvää esineistöä. Kokonaisuus on Luodon mukaan oiva yhdistelmä aitoa jäämistöä ja näyttelyesineistöä.

Pätäri on ensimmäisiä kotiseutumuseoita Etelä-Karjalassa ja siellä käy vuosittain muutamia satoja vierailijoita.

Vuoden paikallismuseon tärkeimpänä valintakriteerinä on se, kuinka hyvin museo puhuttelee yleisöä. Pätärin kiehtovuuden Luoto arvelee johtuvan museon aitoudesta.

Maakuntayhdistys valitsee vuosittain yhden museoalaa tuntevan henkilön päättämään Etelä-Karjalan vuoden paikallismuseon tittelistä. Tänä vuonna päättäjänä oli Lauritsala-Seuran puheenjohtaja Seppo Nevalainen, joka on myös Kotiseutuliiton hallituksen jäsen.

Titteli jaetaan nyt kuudetta kertaa. Edellisvuonna kunnian sai Kirkonrakentajien museo Savitaipaleella.

Pätärin museo on avoinna juhannusta lukuunottamatta joka päivä kello 12–16 heinäkuun loppuun saakka.

Kirjoittaja:
Tuuli Ojakangas