Art Paimensaaressa satavuotis-taiteilijajuhlat

ANNE KOKKONENSAVITAIPALE. Art Paimensaaren 36. kesänäyttelyn alkaessa ilmass

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Art Paimensaaren 36. kesänäyttelyn alkaessa ilmassa on haikeutta. Isäntäväki menetti avajaisten aattona rakkaan kissansa ja sivulauseissa käy ilmi, ettei kesänäyttelyrevohkaan ehkä enää ryhdytä montaa kertaa.

Karjalaiseen tapaan ilo nousee kuitenkin pian pintaan. Syytä juhlaan riittää, sillä Matti J. Rautio viettää tänä kesänä 60- ja Eeva Jokipelto 40-vuotistaiteilijajuhlaansa.

– Yhdessä siitä tulee eräänlainen satavuotistaiteilijajuhla, Jokipelto heläyttää.

Matti J. Raution 75-vuotispäiviä juhlittiin viime vuonna, joten nyt on Eeva Jokipellon vuoro saada tuotantoaan esille. Laaja retrospektiivinen näyttely tosin nähdään vasta joulukuussa Kuusankoskella.

Matti J. Rautio tuo näyttelyyn joukon uusia teoksia, joiden pastellinen värimaailma yllättää ruskeisiin sävyihin tottuneet katsojat. Uuden näkemyksen taustalla ei Raution mukaan ole mitään kummempaa kuin vaihtelunhalu.

SATTUMALLA oli sormensa pelissä tämänvuotisia vieraita valittaessa. Lontoolainen silkkimaalari Annaliisa Gillings käveli viime kesänä ovesta sisään turistin roolissa, vanhaan opiskelutoveriinsa Annikki Poijärveen Rautio törmäsi 50 vuoden tauon jälkeen. Mukana ovat myös Annikki Poijärven tytär Marjo Poijärvi sekä savitaipalelainen tekstiilitaiteilija Aino Uski.

Tämän vuoden erikoisuutena on Sapassi-viikolle osuva runotapahtuma. Teatteriohjaaja Raija Mäkelä-Eskola on ideoinut ja ohjannut Jokipellon, Raution ja Uskin teoksiin pohjautuvan kalevalamittaisen taideteostulkinnan, jonka esittää ryhmä savitaipalelaisia lausujia.

Art Paimensaari on avoinna Savitaipaleen Paimensaaressa keskiviikosta sunnuntaihin kello 12-18 elokuun kuudenteen asti.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Matti J. Rautio ja Eeva Jokipelto viihtyvät vierashuoneessa Marjo Poijärven tilateosten ja Aino Uskin maalausten äärellä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen