Irtisanomisella käynnistynyt yhteistyö hämmentää Joutsenossa

ANNE KOTIHARJUJOUTSENO. Yhden Joutsenon kaupungin työntekijän irtisanominen

ANNE KOTIHARJU

JOUTSENO. Yhden Joutsenon kaupungin työntekijän irtisanominen Lappeenrannan ja Joutsenon tiivistyvän yhteistyön alkuvaiheessa hämmentää Joutsenossa. Joutsenon puhelinvaihde siirtyi maanantaina Lappeenrantaan. Joutseno irtisanoi työntekijän, joka ei suostunut siirtymään Lappeenrannan vaihteeseen.

– Tämä oli hirveän hämmentävää. Kaikki yt-neuvottelut kyllä oli käyty asianmukaisesti. Irtisanottu olisi halunnut jäädä Joutsenoon vaikka osa-aikaiseen työhön, mutta neuvottelijat olivat hyvin ehdottomia, sanoo JYTY:n pääluottamusmies Irja Pyyhtiä.

– Säästöistä on puhuttu, ja nyt se pienipalkkaisin sai lähteä.

Pyyhtiän mukaan ”siirtomääräyksen” saaneelle kerrottiin siirrosta vasta silloin, kun sopimus oli allekirjoitettu.

TIETO EI KULKENUT uudelleen järjestettävistä töistäkään.

– Perjantai-iltana työpäivän jälkeen sähköpostiin oli jätetty tiedote, miten tehtävät hoidetaan maanantai-aamusta lähtien.

– Kovasti puhutaan avoimuudesta, mutta ei sitä meillä valitettavasti ole. Työntekijät ovat varpaillaan ja työmotivaatiokin on varmaan laskenut.

Pyyhtiä korostaa, että henkilöstö suhtautuu myönteisesti yhteistyöhön.

– Muutosvauhti on vain ollut liian kova. Yhden infon jälkeen tuntui, että kaikki tietotaito onkin vain Lappeenrannassa eikä Joutsenossa mitään ja toisen, että kohta kaikki sahaamme Kuutostietä Lappeenrantaan. Eihän se onneksi niin ole.

KAUPUNGINJOHTAJA Kari Korkiakoski luonnehtii irtisanomista surulliseksi tapaukseksi.

– Työntekijä kieltäytyi ottamasta Lappeenrannan työtehtävän vastaan. Linja on, että ketään ei irtisanota, mutta työpaikka saattaa yhteistyökuvioissa siirtyä Lappeenrantaan. Kun nämä reunaehdot toteutuvat, ei lisäirtisanomisia ole tulossa.

Korkiakoski muistuttaa, että nyt puhutaan samasta työssäkäyntialueesta ja 20 kilometrin matkasta.

– On hyvä huomata, että ympäröivässä yhteiskunnassa suurteollisuus irtisanoo, mutta meillä on työpaikkatakuu. Vetoankin henkilöstön myötämieliseen suhtautumiseen.

Korkiakosken mukaan henkilöstölle on aina hyvissä ajoin kerrottu yhteistyöhön liittyvistä asioista. Kaupungin johtoa ja esimiehiä on koulutettu viemään yhteistyötä henkilöstöä huomioonottavalla tavalla läpi.

– Taustalla vaikuttavat edelleen vuoden 1993 aika rankat irtisanomiset. Itse olen kokenut, että pystymme tässä hyvään yhteistyöhön henkilöstön kanssa.

KOULUPUOLELLA yhteistyö etenee nopeimmin. JUKO:n pääluottamusmies Keijo Immonen pitää juuri kuulemaansa irtisanomisuutista ”ikävänä ilmiönä”. Opetushenkilöstöllä on aika suuret odotukset yhteistyöstä.

– Kun johtamispalvelut ostetaan Lappeenrannasta, saamme jotain uutta sen lisäksi.

Vauhti on kuitenkin ollut kova. Alunperin puhuttiin, että yhteistyö etenee pienin askelin. Aikamoinen harppaus tämä toiseksi suurimman hallintokunnan yhteistyökokeilu kuitenkin on.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju