Kapiteelin myyntitarjous puistosta yllätti Imatran

HANNU OJALAIMATRA. Omaisuudenhoitoyhtiö Kapiteeli tarjoaa Imatran kaupungill

HANNU OJALA

IMATRA. Omaisuudenhoitoyhtiö Kapiteeli tarjoaa Imatran kaupungille neljän hehtaarin aluetta Suomen vanhimmasta luonnonsuojelualueesta, Imatran Kruununpuistosta.

Kapiteelin toimitusjohtajan Ossi Hynysen mielestä puiston omistaminen sopii huonosti yrityksen uuteen strategiaan. Imatran Valtionhotellin kaupan jälkeen Kapiteeli omistaa valtion lukuun Imatrankoskella vain pelkkää puistoa.

Jo tälläkin hetkellä puistoalue on vuokralla kaupungilla, joka kuittaa maksut hoitamalla alueet.

Kapiteelin toimitusjohtajan mielestä puistoalueiden myynti ei ole kauppaa kummempi.

– Kaikella maalla on hintansa, myös puistoilla ja virkistysalueilla, Hynynen kuittaa.

Hynysen näkemyksen mukaan Imatran kaupunki ja Kapiteelin edustajat ovat jo istuneet samassa pöydässä keskustelemassa puistoalueiden tulevaisuudesta.

Imatran apulaiskaupunginjohtaja Hannu Tsupari on yllättynyt Kapiteelin myyntihalukkuudesta ja etenkin siitä, että kaupungin edustajat olisivat olleet jo keskusteluissa asiasta.

– Minä kuulen tästä asiasta nyt ensimmäistä kertaa. Tämä on sellainen asia, että se kuuluu kaupunginjohtajalle, Tsupari kommentoi.

Puistoalueet kosken molemmilla rannoilla tulivat Kapiteelin omaisuudeksi, kun valtio järjesteli maaomaisuutta 90-luvun aikana. Samaan pakettiin kuului myös Imatran Valtionhotellin reilun kahden hehtaarin kiinteistö, joka siirtyi Kapiteelille valtiota edustaneelta Alkolta.

Valtionhotellin kiinteistö siirtyy syyskuun alussa norjalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle yhdessä neljäntoista muun Kapiteelin hotellin kanssa.

Museovirastolla ei ole huomauttamista Kapiteelin ja norjalaisen sijoitusyhtiön kaupoissa.

Rakennushistoriallisen osaston osastopäällikön Mikko Härön mielestä Imatran Valtionhotelli ei ole sellaista valtiollista omaisuutta, jonka omistusta pitäisi tarkastella laissa määritellyn kansallisomaisuuden näkökulmasta.

– Omistuksen siirtyminen valtiolta yksityiselle olisi problemaattista sellaisten rakennusten kohdalla kuten Presidentin linna, Valtioneuvoston linna tai Eduskuntatalo, joihin kytkeytyy voimakasta valtiollista symboliikkaa.

Härön mielestä Museovirastolla ei ole mitään sellaista ideologiaa, että ulkomaalaistaustainen yksityinen omistaja olisi jotenkin huonompi kuin suomalainen.

Härö muistuttaa, että Valtionhotelli ei pitkiin aikoihin ole ollut Suomen valtion suoranaisessa omistuksessa.

Suomen senaatin rakennuttama kiinteistö on sotien jälkeen ollut ensin Alkon ja sittemmin Kapiteelin omistuksessa.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Kosken rantojen puistot siirtyivät Kapiteelille, kun valtio järjesteli maaomaisuutta 90-luvun aikana. Pakettiin kuului myös Imatran Valtionhotellin reilun kahden hehtaarin kiinteistö.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala