Kaukaan koivuvaneria menee entistä enemmän Etelä-Koreaan

MARTTI HYTTILAPPEENRANTA. UPM:n Kaukaan vaneritehtaat on yksi konsernin koiv

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTA. UPM:n Kaukaan vaneritehtaat on yksi konsernin koivuvanerin valmistajista ja toimittajista. Itse asiassa Kaukaan vaneritehdas avasi jo vuonna 1969 vaneritoimitukset Etelä-Koreaan. Tehdas toimitti valmiit erityselementit tankkereihin, joissa vaneria käytettiin kantavana rakenteena.

UPM:n valmistamat koivuvanerit ovat vaativia ja teknisesti kehittyneitä tuotteita, joita käytetään monissa kestävyyttä vaativissa kohteissa, kuten rakennuksissa ja kuljetusvälineissä. Tankkereihin menevät vanerit suunnitellaan ja valmistetaan tarkkojen mittojen mukaan. Mittatarkat vanerinosat lyhentävät eristyssäiliöiden kokoamisaikaa sekä parantavat laivan laatutasoa.

Kaukaan vaneritehtaan johtaja Pekka Kautonen korostaa, että koivuvaneritoimitukseen osallistuu Kaukaan ohella muitakin UPM:n vaneritehtaita.

– Meillekin tilaus on merkittävä. Se parantaa osaltaan tilauskantaamme. En voi kuitenkaan kertoa, mikä osuus meillä on toimituksesta.

Kaukaan vaneritehdas on hänen mukaansa pyörinyt keskeytymättömässä kolmivuorossa.

– Olemme tehostaneet tuotantoa. Viime vuonna investoimme noin 4,5 miljoonaa euroa prosessien kehittämiseen.

VANERIN KILPAILUKYKY on UPM:n puutuotetoimialan markkinointipäällikkö Airi Hietalan mukaan viime aikoina parantunut.

– Kun öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat nousseet maailmanmarkkinoilla, vanerin käyttö on lisääntynyt ja asema parantunut. Vanerin kysyntä onkin vahvaa, kun rakentaminen on vilkasta.

Hän vakuuttaa, että konsernin saama tilaus Etelä-Koreasta on hyvin merkittävä.

– Yleensä ostajat solmivat korkeintaan vuoden toimitussopimuksia. Tässä tapauksessa toimitukset ajoittuvat kolmelle vuodelle.

Hietala kertoo, että Kaukaan vaneritehtaan osuus toimituksista on hyvin huomattava.

– Kaukas toimittaa leijonanosan tästä sopimuksesta. Meillä on kaksi valmistusteknologiaa, joista toinen on yksistään Kaukaan vaneritehtaan käytössä. Kaukaalta menee koivuvaneria Etelä-Korean lisäksi telakoille Kiinaan ja Espanjaan.

Hän arvioi, että UPM:n vanerituotanto kohoaa tänä vuonna viime vuoden tasolle eli 1,1 miljoonaan kuutiometriin, vaikka konserni on sulkenut vanhempia tehtaita.

– Samalla olemme tehostaneet olemassa olevien tehtaiden toimintaa. Uskoisin, että tuotanto nousee hyvän markkinatilanteen ansiosta ainakin viime vuoden tasolle.

UPM:N TEHTAAT toimittavat vaneria Etelä-Koreassa Daewoon, Hyundain ja Samsungin telakoilla valmistettaviin LNG-säiliöaluksiin. LNG on lyhennys nesteytettyä maakaasua tarkoittavista sanoista Liquefield Natural Gas. Nesteytetty maakaasu kuljetetaan -162 lämpötilassa.

Koivuvanerin taivutuslujuus on erinomainen. Tätä ominaisuutta tarvitaan, kun nesteytetty maakaasu säiliöissä aiheuttaa suuria dynaamisia kuormia säiliön seinämiin.

Maakaasun nesteytys pienentää sen kokonaistilavuuden kuudessadasosaan. Tällöin pitkät kuljetukset ovat mahdollisia. Maailman kasvava energiankulutus ja kiristyvät ympäristövaatimukset lisäävät maakaasutankkereiden valmistusta lähivuosina.

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Tehtaanjohtaja Pekka Kautonen on tyytyväinen, kun Kaukaan vanerilla on kysyntää.

Kirjoittaja:
Martti Hytti