Päihteetön asuminen kävisi asukkaille Uus-Lavolassa

Asunnottomien vaikealle tilanteelle löytyy ymmärrystä Lavolan entisen baarin ympäristössä asuvilta. Taloon halutaan kuitenkin valvontaa.

LAPPEENRANTA. Lavolan entisen baarin muuttaminen asunnottomien kodiksi jakaa mielipiteitä Uus-Lavolassa. Baarin lähialueella asuvia ei rakennuksen tämänhetkiset asukkaat juuri haittaa. Rakennuksen rajanaapurit sen sijaan ovat toista mieltä.

– Kiinteistössä ei ole valvontaa eikä asuminen todellakaan ole päihteetöntä.

Poliisit ovat useaan kertaan käyneet paikalla ja talon ikkunoita on rikottu.

Parhaimmillaan pihalla on ollut jopa 20 ihmistä kaljanjuonnissa eikä kukaan tiedä, kuka on asukas ja kuka ei, perustelee Karinkatu 2:a vastapäätä asuva Mari Kiljunen kunnostushankkeesta tehtyä valitusta.

Päihteiden käyttäjät tuovat alueelle Kiljusen mukaan turvattomuutta. Kiljusille kantautuu talon pihalta meteliä ja heidän oveltaan on tultu kyselemään taksikyytiäkin. Häiriöiden pelätään pahentuvan, jos asukasmäärä tuplaantuu nykyisestä.

USEIDEN LAVOLAN baarin lähialueiden asukkaiden mielestä meno on nyt rauhallisempaa kuin baarin aikana. Tuula Koivisto, Keijo Puheloinen, Pentti Suurinkeroinen, Paavo Poutiainen, Altti Laari, Marika Toijonen, Olli Loisa ja kaksi nimettömänä pysyttelevää alueen naisasukasta eivät ole häiriintyneet nykyisistä asukkaista.

Suurin osa on tietoinen asunnottomien huonosta tilanteesta.

– Olisihan se parempi, jos löydettäisiin jokin vielä sopivampi paikka, mutta eipä niitä taida olla, Puheloinen sanoo.

YLEINEN VAATIMUS asukkaiden keskuudessa vaikuttaa olevan se, että Lappeen lähimmäis- ja mustalaisyhdistyksen vuokrasopimuksessa edellyttämän päihteettömyyden on toteuduttava ja jonkinlainen valvonta taloon pitäisi saada.

– Minun puolestani asukkaat ovat tervetulleita. Kuka tahansa voi aiheuttaa naapurustossa erimielisyyttä, jos huonosti käyttäytyy. Siksi on tärkeää, että nämäkin ihmi- set noudattavat sääntöjä, toteaa Karinkadulla asuva Koivisto.

– Jos päihteettömyys ja asukkaiden valvonta toteutuisi, tilanne olisi meidänkin puolestamme ok. Tietojeni mukaan Imatran YH-asuntojen päihdeasuntolassa käy vartija muutaman kerran päivässä. Tällainen systeemi pitäisi olla täälläkin, valitukseen osallistunut Kiljunen sanoo.

KOSKA HÄIRIÖTEKIJÄT eivät käy valitusperusteeksi rakennuslupaan, viralliset syyt rajanaapurien valitukseen ovat pysyvän rakennusluvan myöntäminen alunperin viiden vuoden määräaikaisen sijaan ja se, että rakennus on liian pieni 12:lle asukkaalle. Kymmenestä naapuritalosta valitus on allekirjoitettu yhdeksässä.

Valituksen tehneiden mukaan hanke on ollut vireillä jo pitkään, eikä rakennusta ja siisteyttä juurikaan ole parannettu. Kiljunen sanoo jätehuollon olevan edelleen riittämätön ja rottien määrä alueella on kasvanut.

– Vaikka heillä on projekti kesken, ei alueen tulisi näyttää tuollaiselta, hän kritisoi.

LAPPEENRANNAN rakennusjärjestyksen mukaan rakennus ja sen ympäristö on pidettävä siistinä ja myös siinä tapahtuva toiminta on oltava rakennusluvan mukaista eikä

siitä siis saa muodostua asuntolamaista. Sellaista se rajanaapureiden mukaan nyt on. Virallisesti toiminta on kuitenkin normaalia vuokra-asumista.

Naapuriasukkaat aikovat käyttää valitustiet aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Täten remonttihanke ei pääse eteenpäin pitkään aikaan ja epämääräinen tilanne baarirakennuksessa jatkuu.

kuvaaja: Karoliina Paatos

kuvateksti: Karinkadulla asuva Tuula Koivisto ja koiransa Topi toivottavat taustalla näkyvän Lavolan baarin asukkaat tervetulleiksi. Jonkinlainen kontrolli taloon olisi kuitenkin Koiviston mielestä hyvä saada.

kuvateksti: Entisessä Lavolan baarissa kunnostustyöt ovat keskeytetty naapuriasukkaiden valituksen vuoksi. Talossa asustaa ainakin kuusi koditonta.

Kirjoittaja:
Tuuli Ojakangas