Kohdussa ensikosketus musiikkiin

PÄIVI VENTORAUTJÄRVI. 11-vuotias Seda Margarjan konsertoi tänä iltana Simpel

PÄIVI VENTO

RAUTJÄRVI. 11-vuotias Seda Margarjan konsertoi tänä iltana Simpeleen kirkossa. Häntä säestää äitinsä Irma Pylsy. Tämä on Sedan ensimmäinen oma konsertti. Nuori viulisti kertoo lähtevänsä konsertoimaan iloisella mielellä.

­ Toivon, että onnistun, hän hymyilee.

Maaliskuusta lähtien Seda ja äitinsä ovat panostaneet lujasti viulistina kehittymiseen. Imatran musiikkiopistossa saatu yksi viikoittainen oppitunti tuntui liian vähältä, jos aikoo oikeasti edetä. Seda vaihtoikin äitiyslomalla olevan instituutin opettaja Larissa Tilneyn yksityisoppilaaksi. Simpeleeltä Imatralle matkataan kaksi kolme kertaa viikossa.

Sedan elämä täyttyy viulunsoittoon liittyvistä tavoitteista. Yksi on ollut tämä konsertti. Toinen on Joutsenossa pidettävä mestarikurssi, joka kestää viikon ja alkaa tulevana lauantaina.

­ Sinne ei mennä noin vain, vaan siellä on vaativat opettajat, Seda sanoo.

Tärkein tavoite on kuitenkin ensi keväässä; pääsykokeet Helsingin Sibelius Akatemian nuoriso-osaston oppilaaksi. Sedan 16-vuotias veli Samvel opiskelee siellä jo.

­ Minäkin aion päästä sinne, Seda toteaa varmasti. Samvel käy opiskelemassa nuoriso-osastolla kerran kuussa, samalla kyydillä lähtee aina mukaan Seda, ottamaan yksityistä opetusta Sibelius Akatemiassa.

SEDAN ÄITI ON pianonsoiton lehtori. Musiikki on aina kuulunut Sedan elämään. Hän kuunteli jo äitinsä kohdussa Schuberttia ja Bachia. Seinämän läpi kuului myös silloin 5-vuotiaan veljen pianoharjoitukset. 4-5 -vuotiaana Seda aloitti soitinvalmennuksen Imatran musiikkiopiston oppilaana. Hiljalleen taitojen kehittyessä valmennusluonteisuus vaihtui oikeaksi opetukseksi.

Kaksi vuotta Seda Marganjan on harjoitellut niin sanotusti tosissaan.

Isoveli ja äiti ratkaisivat Sedan puolesta soittimen valinnan.

­ Perheeseen ei mahdu kolmea pianonsoittajaa, Irma Pylsy sanoo. Aika ei riittäisi molempien lasten harjoiteluun. Samvelille oli aikanaan hankittu viulukin.

Seda soittakoon viulua, äiti ja veli päättivät.

Päätöksentekoprosessi ei kuulosta kovin demokraattiselta, mutta päätös osoittautui oikeaksi ja toimivaksi.

Seda omistautuu täysin sydämin viulunsoitolle. Joka päivä hän harjoittelee

1,5 tuntia yksin ja saman verran äitinsä säestyksellä. Tulokset ovat kuultavissa tänään Simpeleen kirkossa kello 19.00.

PÄIVI VENTO

Kuvateksti

Seda Margarjan haaveilee solistin urasta.

Kirjoittaja:
Päivi Vento