Lappeenrannan lentokenttä vilkastuu hetkeksi heinäkuussa

ILKKA POHJALAINENLAPPEENRANNAN lentokenttä vilkastuu heinäkuun puolivälissä

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANNAN lentokenttä vilkastuu heinäkuun puolivälissä muutamaksi päiväksi Pietarin G8-kokouksen takia.

Venäjä sulkee Pietarin Pulkovon lentokentän sekä kaupungin ilmatilan siviililiikenteeltä. Lappeenranta tuuraa, kuten kolme vuotta sitten Pietarin 300-vuotisjuhlien yhteydessä. Tuolloin varakenttä palveli kahden päivän aikana paria tuhatta matkustajaa.

Pulkovoon saavat 14.-17. heinäkuuta laskeutua vain teollisuusmaiden johtajien ja muiden kokousvieraiden koneet. Muu liikenne ohjataan vaihtoehtoisille kentille.

Näillä näkyminen Lappeenrantaan siirtyy muun muassa Air Europan sekä Spanairin Espanjan-lentoja Barcelonasta ja Madridista sekä venäläisen Pulkovo-yhtiön Pariisin-koneita. Venäläisyhtiö lentää Tupolev 154-kalustolla.

Lappeenrannasta matkustajat jatkavat busseilla Nuijamaan kautta Pietariin.

NORMAALI matkustajaliikenne on Lappeenrannassa pysähdyksissä heinäkuun ajan vähäisen kysynnän takia. Helsingin ja Lappeenrannan väliä operoiva Finncomm Airlines aloittaa lennot jälleen 6. elokuuta, mutta elokuun 20. päivään saakka puoleen supistetuilla aikatauluilla.

Lisääntynyt rahtiliikenne pitää kentän toiminnassa myös heinäkuun ajan. Myös lentokenttäravintola on auki, kertoi lentoaseman vt. päällikkö Vesa Hämäläinen. Pieniä kunnostus- ja hoitotöitä tehdään kesällä myös.

Rahti on enimmäkseen arvokasta elektroniikkaa, joka Lappeenrannasta lennetään Moskovaan ja Pietariin. Lentoja on kolmena päivänä viikossa. Näkymät ovat kasvavat, luonnehti rahtiyhtiö Panalpinan Suomen maajohtaja Jari Myllylä.

Lentorahdattavan tavaran pitää olla sen verran arvokasta, että sen loppuhinnoittelu kestää myös rahtikulut. Toisaalta maantierahtikaan ei Venäjää ole enää halpaa, Myllylä totesi.

LAPPEENRANNAN kilpailuvalttina rahtiliikenteessä on edullisuus verrattuna Helsingin lentokentän hintoihin. Tavara on myös logistisesti jo valmiiksi lähellä muun muassa Kouvolan, Haminan ja Kotkan käsittelykeskuksissa.

Suomen-reitillä on toki myös kilpailevia vaihtoehtoja muualta Euroopasta. Suomalaisiin kuitenkin luotetaan. Kuljetusyhtiö hoitaa tullaukset myös Venäjällä, mikä pitää kaksoislaskutukset ja tullimaksujen kiertämiset loitolla.

Viime talven charter-lentojen sarja saa ensi talvena jatkoa 14 lennon verran Teneriffalle. Lentopäivä on nyt tiistaina. Markkinointi on Tjäreborgin mukaan sujunut lupaavasti. Yksittäisiä lentoja eri järjestäjillä on suunnitteilla muun muassa syksyllä Maltalle sekä vuodenvaihteessa Thaimaahan.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen