Valtaajat siirtyivät puistoon

Joukko kadunvaltaajia sulki lauantaina Kirkkokadun liikenteeltä. Poliisin pyynnöstä he siirtyivät Lottapuistoon tanssimaan ja piknikille.

PAULA TAIPALE

LAPPEENRANTA. Kirkkokatu oli lauantaina poikki puoli tuntia kadunvaltauksen takia. Keskuspuistosta lähtenyt joukko alkoi vetää banderolleja Kirkkokadun yli Koulukadun risteyksessä. Poliisin kanssa neuvoteltuaan valtaajat siirtyivät Lottapuistoon. Banderollit ripustetiin penkkeihin ja tolppiin.

Poliisi oli saanut tietoja valtauksesta radiosta. Valtaajat ilmoittivat mielenosoituksesta heille tuntia ennen sen alkamista.

Rikoskomisario Timo Vallen mukaan valtaajien kanssa neuvoteltiin ja he suostuivat siirtymään puistoon sovussa ja yhteisymmärryksessä. Vallen mukaan kadulla oli liikennettä, ja siitä olisi voinut syntyä vaaratilanteita.

– Poliisi sanoi, että kantaa meidät yksi kerrallaan pois, kertoo valtaukseen osallistunut Nita Hyrkkänen.

PUISTOSSA tunnelma on rauhallinen. Parikymmentä ihmistä istuu ja syö tai tanssii nurmikolla. Pro Huopatehtaan adressi kiertää.

Adressin kanssa kulkeva Miska Viitaniemi on mukana kadunvaltauksessa levittämässä Kommunistisen nuorisoliiton sanomaa, eli tapaamassa mahdollisia uusia jäseniä. Hän ei ole aiemmin käynyt kadunvaltauksissa, kuten ei myöskään Hyrkkänen.

– Itä-Suomen pienet paikkakunnat ovat ryhdistäytyneet tällä saralla, Maaret Kukko sanoo viitaten Savonlinnan kadunvaltaukseen. Kadunvaltauksia on järjestetty ainakin Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa ja Turussa.

KAUPUNGILLA kierteli huhuja, että valtaajat katkaisisivat Valtakadun. Kukko torjuu ajatuksen, sillä joukkoliikenteen sotkeminen ei ole heidän tavoitteenaan.

Kukko on puistossa vapaan ihmisen puolesta, vastustamassa valvontaa ja auktoriteetin palvontaa. Hyrkkäsen mukaan tällaisia tapahtumia tarvitaan pitämään ympäristöasioita ja ihmisten oikeuksia esillä. Viitaniemen mielestä on tärkeää saada kertoa mielipiteensä.

Valtauksen järjestäjä on Reclaim the Streets Lappeenranta. Osallistujilla ei ole yhteistä johtajaa, vaan jokainen edustaa itseään ja ajatuksiaan.

LAPPEENRANNAN kadunvaltausta mainostettiin internetissä, lentolehtisin ja julistein.

– Julisteissa on se ongelma, että jos ne laittaa teipillä, ne saa helposti pois. Jos ne laittaa liisterillä, se on rikos. Kaupungilla ei ole niille laillisia kiinnityspaikkoja, Kukko sanoo.

Kaupunkitilan hallinta ja siinä näkyminen ovat eräitä kadunvaltausten keskeisistä teemoista. Lappeenrannan edellinen kadunvaltaus järjestettiin 2001 kävelykeskustan puolesta.

Nyt kadunvaltaajien tiedotteessa sanotaan, että kadut ovat täynnä auktoriteetin ja kapitalismin symboleita. Eli mitä?

– Katso ympärillesi, näetkö muuta kuin maksettua mainostilaa ja valvontakameroita? Kukko osoittaa kadun toisella puolella olevaa kameraa.

VIITANIEMEN mukaan tuntuu hassulta sanoa, että Suomi on vapaa maa, kun kameroita on joka puolella.

Kukko haluaisi tietää, kuinka monta varkautta valvontakamerat ovat onnistuneet ehkäisemään, ja kuinka paljon kamerat maksavat.

– Samaan aikaan kaupunkilaiset kävelevät rakennustyömaiden keskellä kameravalvonnassa, Kukko sanoo. Kauppakatu on revitty auki ja puistot ovat huonossa kunnossa.

– Tottakai kaupunki kehittyy, Viitaniemi sanoo. Hän ei kuitenkaan näe, mitä järkeä on korottaa Kauppakatua ja asentaa sen alle lämmitys. Lämmitetty jalkapallokenttäkin on tyhjillään suurimman osan ajasta.

KAKSI poliisia tulee puistoon sanomaan, että musiikkia pitää laittaa hiljemmalle. Lähellä asuvilta on tullut valituksia.

– Jos valituksia tulee vielä, meidän pitää poistaa teidät, sanoo ylikonstaapeli Teemu Liikkanen valtaajille.

Poliisit odottavat, kunnes äänenvoimakkuus säätyy halutulle tasolle.

– Useampi oli soitellut, Liikkanen kertoo.

– Väkihän saa kokoontua. Kun ollaan keskustan alueella, melun on oltava sopivalla tasolla, Liikkanen sanoo ja lisää, että yleinen järjestys ei saa vaarantua mielenosoituksen takia.

Järjestäjien mukaan paikalla kävi päivän aikana 50 ihmistä.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Marko Korhonen (oik.) ja Teemu Liikkanen kehottivat kadunvaltaajia laittamaan musiikkia hiljemmalle.

Kirjoittaja:
Paula Taipale