Pasi Riihelä jatkaa kaksi seuraavaa kautta Namikassa

VESA SALMINENLAPPEENRANTA. Pasi Riihelä koripalloilee Lappeenrannan Namikass

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Pasi Riihelä koripalloilee Lappeenrannan Namikassa kaksi seuraavaa vuotta. Sen päälle sopimukseen on vielä sisällytetty optio kolmannesta kaudesta.

Pelaamisen ohella Riihelä alkaa opiskella valmennusta ja johtamista Suomen urheiluopistossa Vierumäellä urheilijoille räätälöidyssä koulutusohjelmassa.

Riihelällä oli vaihtoehtona pitkään paluu Freiburgiin Saksan kakkosliigaan, mutta seuran taloudellinen tilanne oli niin epävarma, että hanke kaatui siihen.

– Perheen kanssa pitää olla aika varovainen. On jäänyt joskus rahoja tulematta. Taloudellisesti Lappeenrannan Namika oli paras vaihtoehto, Riihelä sanoi.

Riihelän mukaan koko perhe oli lopullisen päätöksen takana, mutta asiaa jouduttiin punnitsemaan tarkasti.

– Meidän perhe on kahdesta maasta ja kun olen pelannut jo viisi vuotta Lappeenrannassa, koti-ikävä alkoi painaa kovasti vaimoa.

RIIHELÄN JATKO selvisi muulle joukkueelle maanantaina, kun hän astui valmentaja Mika Turusen kyydistä Kerimäen leirille. Eilen iltapäivällä Riihelän nimi oli jo teipattu Namikan väreissä olevan työsuhdeauton kylkeen.

Turunen oli helpottunut mies avainpelaajaan jäätyä Lappeenrantaan.

– Nyt on paljon helpompi rakentaa joukkuetta, Turunen huokaisi.

– Kaksi vuotta sitten alettiin rakentaa uutta joukkuetta Pasin ympärille ja menestys oli lähes täydellinen.

Riihelä palaa joukkueen kapteeniksi. Viime kauden myrskyissä hän luovutti tehtävän talvella Andre Foremanille.

Turusen mukaan Riihelällä on rooli myös pelaajahankinnoissa.

Namikan kotimainen kaarti on koossa paria mahdollista opiskelemaan Lappeenrantaan tulevaa nuorta pelaajaa lukuun ottamatta. Sopimus on Kimmo Tolvasella, Mika Haakanalla ja Lasse Hintsalalla. Harjoituksissa on kesän ajan mukana myös seitsemän junioria.

– Tulee olemaan kova loppukesä ja alkukausi, että saadaan joukkue hitsautumaan yhteen, Riihelä mietti.

NAMIKAN viime kauden ulkomaalaisista ainoastaan Andre Foremanin jatkoa harkitaan. Tärkein palanen on pelinjohtaja. Paikalle on ehdolla kaksi amerikkalaista, jotka ovat aikaisemmin pelanneet vuoden Euroopassa, toinen Ruotsissa ja toinen Hollannissa. Sopimustarjous ykkösvaihtoehdolle faksattiin tiistaina.

Seuraavana askeleena on heittävä takamies, johon lähimpänä vaihtoehtona on Tanskassa viime kaudella pelannut amerikkalainen. Sen jälkeen vuorossa hankintalistalla on vielä kaksi amerikkalaista laituria. Sentteripituuksia Namika ei haikaile.

– Namika tulee nopeuttamaan peliä, juostaan enemmän ja pelataan aggressiivisempaa puolustuspeliä, Turunen kuvasi.

VALMENNUSPORTAAN viimeinen palanen loksahti kohdalleen, kun Juha Metsämuuronen hoitaa jatkossakin joukkueen lihaksia ja muuta huoltoa. Metsämuurosen myötä Turusen rinnalla joukkuetta vetää koko vanha kaarti eli heidän lisäkseen kakkosvalmentaja Lassi Tuovi ja fysiikkavalmentajat Tapani Valkonen ja Risto Kangas.

Euroopan kentille Namika lähtee, jos sille aukeaa paikka Eurocupiin ja talous sen sallii. Sen sijaan Euroopan haastajaturnauksessa lappeenrantalaisia ei nähdä.

Kaksi Eurocup challengen parasta joukkuetta, Ural Great ja Khimik Yuzhnyi, saavat paikan suoraan Eurocupiin. Namika on rankingissa kolmantena niiden jälkeen eli varmaa paikkaa seuralla ei vielä ole.

VESA SALMINEN

Kuvateksti

Lappeenrantalainen Riihelä (vas.) voi ainakin kaksi seuraavaa vuotta esitellä taipalsaarelaiselle Turuselle kaupungin nähtävyyksiä. Eilen kaksikko istahti hetkeksi Kirkkopuiston penkille ennen harjoituksia.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen