Ruoholammelle uusia tontteja tuhannelle asukkaalle

Lappeenranta kasvaa nyt voimakkaasti länsisuunnassa. Uus- Lavolan taakse kehkeytyy nopeasti luonnonläheinen kaupunginosa. Uusimman, Ruoholammen kolmosalueen kunnallistekniikan rakentaminen alkanee ensi vuonna. Koululle ja päiväkodillekin löytyy paikka.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan uusi Ruoholammen kaupunginosa kasvaa hyvää vauhtia. Ruoholammen niin sanotun kolmosalueen kaavaluonnos on nyt nähtävillä. Kakkosalueella, jonne rakennetaan parhaillaan kunnallistekniikkaa, tontteja on jaettu ja jaetaan edelleen. Ykkösalueella jo rakennetaan taloja.

Ruoholammen 59,9 hehtaarin suuruiselle kolmosalueelle mahtuu asuntoja yhteensä noin tuhannelle asukkaalle. Kokonaisuutena Uus-Lavolan taakse hahmottuu Ruoholammen vajaan 3 000 asukkaan kaupunginosa. Tarpeen mukaan kaupunki voi vielä kaavoittaa lännemmäs Ruoholammen nelosalueen.

Lappeenrannan kaupunkirakenne painottuu entisestään länsialueille.

Ruoholampi ja Rutola vahvistavat asemiaan kaupungin pääkasvusuuntina.

KOLMOSALUEELLE tulee 139 omakotitonttia sekä rivitalo- ja kerrostalokortteleita. Omakotitontit ovat keskimäärin 1 200 neliön suuruisia ja niillä on rakennusoikeutta noin 300 kerrosneliötä.

­ Tulevien asukkaiden kannalta merkittävä asia on se, että on varauduttu myös koulun rakentamiseen. Koulun yhteyteen voi tulla myös päiväkoti ja seurakuntakoti. Koulutoimi halusi kouluvarauksen, mutta rakentamisaikataulusta ei ole tietoa, selvittää kaavaa konsulttina laatinut Matti Veijovuori Pöyry Environment Oy:stä.

RUOHOLAMMEN KESKUS sijoittuu Munteronkadun ja Tilsalankadun väliin.

Julkisille palveluille varatun alueen kaavoitus vielä vähän elää, koska lähistöllä on odotettua suurempi kivikautinen asuinpaikka.

Koulutontin lähellä on varaus pallokentälle ja huoltorakennukselle.

Pallokentän alue on osa Järviniitunpuistoa, josta tulee Ruoholammen laajin virkistysalue.

Koulun ja muiden palvelujen tuntumaan on keskitetty kerros- ja rivitaloja.

Ruoholammenkadun ja Merenlahdentien välinen alue on kaupunkimainen rivi- ja komikerroksisten pienkerrostalojen alue. Kaupallisia palveluita ei juuri tule; kaavassa on varattu paikka kioskille.

Alkuvaiheessa asukkaat voivat toteutua Sammonlahden ja Uus-Lavolan koulu- ja muihin palveluihin.

LIITO-ORAVA VIIHTYY Ruoholammella. Kaava-alueelta löytyi kuusi liito-oravan elinpiiriä. Tärkeimmät reviirit ovat Ruoholammenkadun molemmin puolin.

Liito-oravareviirit on varattu pääosin virkistysalueiksi.

Ruoholammen rannoille ei ole suunniteltu rakentamista lainkaan.

Kolmosalueen kunnallistekniikkaa on tarkoitus rakentaa jo ensi vuonna, jos budjettirahaa löytyy. Yhdyskuntatekniikka ilman lämpö- ja sähköverkkoa maksaa runsaat 3,3 miljoonaa euroa. Katujen osuus on noin 1,3 miljoonaa ja vesihuollon noin 1,8 miljoonaa euroa. Lisäksi alikulkutunneleihin tarvitaan noin 120 000 euroa kuhunkin.

Kolmosalueen kokoojakatuja ovat Munteronkatu ja Ruoholammenkatu.

Kun tekninen lautakunta on käsitellyt kaavaehdotuksen, kaupunki neuvottelee alueen maanomistajan kanssa maankäyttösopimuksen.

• • •

Asemakaavaluonnos on nähtävillä 4.8. asti kaupungintalon toisessa

kerroksessa sekä internetsivulla www.lappeenranta.fi

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju