Turistit tuovat risteilylaivoille kesän

Ilmat ovat suosineet vesillä liikkujia heinäkuussa. Saimaalle lähdetään risteilemään useimmiten ryhmässä tai perheen kesken.

TUULI OJAKANGAS

LAPPEENRANTA. Kotimaiset perheet valloittavat Saimaan risteilyalukset kesäisin.

Lauantaina m/s Camillan kanavaristeilyllä oli auringon paisteesta nauttimassa 224 matkustajaa.

Suomalaisten perheiden ja pariskuntien lisäksi matkassa oli muun muassa erään sukukokouksen liki 90 osanottajaa ja muutamia ulkomaalaisia perheitä.

– Tämä on 32. kesäni Saimaalla. Liikenne ja vedet ovat yhä samat, mutta matkustajaryhmät ovat erilaisia. Vielä höyrylaiva-aikoina 70-luvulla enemmistö matkalaisista oli ulkomaisia turisteja. Nyt suurin osa on suomalaisia perheitä, sanoo Camillan kippari Jari Hämäläinen.

CAMILLAN KANNELLA istuskeleva toijalalainen Koskisen pariskunta halusi päästä arjesta irti lähtemällä veden äärelle paikkaan, jossa ei aiemmin ole tullut käydyksi.

– Loma tuntuu lomalta vasta, kun on poissa kotikonnuilta. Meillä sisämaassa on yllin kyllin metsää ja peltoa, siksi nautimme merestä tai suurista järvistä, Eija Koskinen kertoo.

Lappeenrantaan ja Saimaalle Koskiset tulivat viettämään kesäelämää satamassa ja rannoilla, museoihin ulkoilmassa viihtyvä pari ei aio. Pyöräily on Vesa Koskisen intohimo.

– Mietin tässä juuri, että voisin polkea täältä kotiin Toijalaan. 300 kilometrin matka taittuisi noin 16 tunnissa. Vaimo ei kuitenkaan taida suostua, mies pohtii.

Muutaman vuoden sisään hän aikoo toteuttaa suuren haaveensa: polkea 1 300 kilometriä Nuorgamista Toijalaan. Lappeenrannan pyöräilymaastoja Koskinen ei ole paljonkaan testannut, mutta arvioi maaston sopivan hyvin pyöräilyyn.

Lappeenrannasta he jatkavat Imatralle ja kotiinlähtö koittaa maanantaina.

– Pidempäänkin täällä viihtyisi, mutta lapset odottavat kotona.

IMATRALLE SUUNTAA myös hollantilainen van der Walin perhe, joka saapui viikonloppulomalle Lappeenrantaan perjantaina.

– Olemme käyneet Lappeen kirkossa ja Hiekkalinnalla. Olimme myös iltakävelyllä

kauniilla rantabulevardilla, Marcel ja Lai Yoke van der Wal kertovat.

Marcel van der Wal on kahden vuoden työkomennuksella Helsingissä, missä perhe on

asunut nyt puoli vuotta. He ovat matkailleet lähinnä Etelä-Suomessa ja tutustuvat nyt ensimmäistä kertaa maan itäosiin. Imatralle vetää koskinäytös.

– Suomi on miellyttävä ja turvallinen maa. Sitä paitsi eihän täällä sada juuri ollenkaan! perheen isä ihmettelee.

KESÄ, TURISTIT ja työkaverit ovat Jari Hämäläisen mukaan kipparin työn helmiä. Vesi kutsuu ja komentosillalta näkee oikean kesän.

– Aina kun kesä tulee, sitä tavallaan ajautuu aina veden äärelle, hän naurahtaa.

Kanavan voisi kuvitella olevan haasteellinen ohjauspaikka, mutta Hämäläisen mielestä se ei ole ”sen kummoisempi”. Camillaa ohjataan perinteisestä pyöreästä ruorista, vaikka nykyään joystick-ohjaimet ovat yleisempiä.

– Onnistuuhan se ohjaaminen vivuistakin, mutta vanha kunnon ruori on mukavin ohjata, kippari sanoo.

ALUKSELLA OVAT vierailleet muun muassa tv-ryhmät Thaimaasta ja Italiasta. Miehistö muistelee, että kaukaisimmat matkailijat ovat tulleet

Uudesta-Seelannista. Nähtävästi Saimaan eksoottisuus kiehtoo pitkän matkan päässäkin.

Varattuja matkoja perutaan harvoin. Sade karsii ensimmäisenä ex tempore -lähtijät, joita Hämäläisen mukaan on yllättävän paljon päivittäin.

– Usein kun ihmiset huomaavat meidän valmistautuvan lähtöön, he tulevat

kyselemään, että vieläkö mahtuisi mukaan.

kuvaaja: PEKKA HÖLKKI

kuvateksti: Eija ja Vesa Koskinen suuntaavat lomillaan yleensä rannikoille. Saimaa on heidän mielestään ainakin kerran elämässä nähtävä.

kuvateksti: Jari Hämäläinen on tyytyväinen kipparoidessaan Saimaalla. Ahtaissa kohdissa on marssijärjestyksestä sovittava muiden laivojen kanssa, mutta muutoin laivan ohjaaminen ei ole hänen mielestään Saimaalla vaikeaa.

Kirjoittaja:
Tuuli Ojakangas