Finpro tuo asiantuntija-apunsa Kaakkois-Suomen yrityksille

Finpro eli entinen ulkomaankauppaliitto alkaa tarjota asiantuntija- ja kansainvälistymis-palveluja Kaakkois-Suomen yrityksille. Yhdistys on löytänyt sopivan asiantuntijan, joka on alueen yritysten käytössä.

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTA. Yritysten kansainvälistymistä edistävä Finpro pyrkii tuomaan asiantuntijapalvelut entistä lähemmäksi asiakasta ja on jalkautumassa maakuntiin.

Finpron uusi toimitusjohtaja Jorma Turunen kertoo, että ensimmäinen kansainvälistymisasiantuntija aloittaa Pirkanmaalla ja ensi vuoden alussa on vuorossa Kaakkois-Suomi.

­ – Alueellisen toiminnan aloittaminen maakunnissa liittyy osaltaan Finpron vuoden alussa toteutettuun organisaatiouudistukseen ja toiminnan kehittämiseen.

Hän painottaa, että Finpro muutti samalla muutenkin toimintatapaansa.

­ – Uudistuksen tarkoituksena on päästä lähemmäksi asiakastamme, että löydämme asiakkaamme ja asiakas löytää puolestaan palvelumme entistä

helpommin. Finpron alueelliset asiantuntijat auttavat meitä tässä työssä.

KAAKKOIS-SUOMEN TE-keskuksen kanssa on hänen mukaansa asia lyöty lukkoon.

­ – Olemme sopineet TE-keskuksen kanssa, että Finpro rahoittaa alueellisen asiantuntijan. TE-keskus järjestää hänelle toimistotilat ja assistenttituen.

Samalla haetaan hänen mukaansa toimivaa, paikallista yhteistyömallia.

­ – Finpron henkilö ei kuitenkaan voi ottaa TE-keskuksen virallista roolia sellaisissa asioissa, jotka liittyvät rahoituspäätösten tekemiseen.

Seuraava vaihe saattaa hänen mukaansa olla puuttuvien asiantuntijapalvelujen täydentäminen.

­ – Tässä joudutaan ehkä vahvistamaan TE-keskuksen henkilöstöresursseja.

FINPRON PÄÄTEHTÄVÄNÄ on auttaa suomalaisia yrityksiä kasvamaan kansainvälisillä markkinoilla. Tätä varten Finprolla on laaja verkosto maailmalla. Finprolla on maailmalla 43 vientikeskusta 40 maassa. Vientikeskuksissa työskentelee noin 230 henkeä ja Helsingissä noin 90 henkeä.

Turunen korostaa, että suomalaiset yritykset osaavat kehittää uusia tuotteita ja palveluja, mutta eivät osaa markkinoida ja myydä.

­ – Kansainvälisen liiketoimintaosaamisen kehittäminen on päätehtävämme. Sitä hoitavat asiantuntijamme Helsingissä ja vientikeskuksissa. Esimerkiksi Moskovassa ja Pietarissa on kymmenen henkeä.

INNOVAATIOKESKUKSIA on hänen mukaansa perustettu Finpron myötävaikutuksella ulkomaille.

­ – Viime vuonna aloitti toimintansa FinChi ­ suomalais-kiinalainen liiketoiminnan innovaatiokeskus Shanghaissa. Se on kauppa- ja

teollisuusministeriön rahoittama yhteishanke, jossa operatiivinen toimeenpanija on Finpro.

Turunen toteaa, että tänä vuonna on päätetty perustaa toinen innovaatiokeskus Kaliforniaan.

­ – Pietarin innovaatiokeskuksesta on puolestaan tehty selvitys. Siellä päädytään todennäköisesti toimistohotelli tyyppiseen ratkaisuun. Lisäksi

olemme keskustelleet innovaatiokeskuksen perustamisesta Intiaan.

Innovaatiokeskusten avulla on tarkoitus luoda suomalaisyrityksille uusi kanava mennä kasvaville markkinoille.

MAAKUNNALLISEN toiminnan aloittamisesta keskusteltiin torstaina Lappeenrannassa. Samalla sivuttiin alueellisen vientiasiamiestoiminnan

tulevaisuudesta.

Finpron suunnitelmia olivat kuuntelemassa Kaakkois-Suomen TE-keskuksen johtaja Jarmo Pirhonen ja vientiasiamies Ilkka Lampinen, Etelä-Karjalan yrittäjien puheenjohtaja kansanedustaja Reijo Paajanen ja toimitusjohtaja Jukka Korkeila, Etelä-Karjalan kauppakamarin varapuheenjohtaja

toimitusjohtaja Olli Naukkarinen sekä

Lappeenrannan Elinkeino ja Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Hannu Alanen.

PIRHONEN KATSOO, että Kaakkois-Suomi tarvitsee tulevaisuudessakin vientiasiamiehen, kun Ilkka Lampinen jää vajaan vuoden kuluttua eläkkeelle.

­ – Finpron alueellinen asiantuntija ei poista vientiasiamiehen tarvetta.

Kuva:

MARTTI HYTTI

Kuvateksti:

Johtaja Jarmo Pirhonen (vas.), toimitusjohtaja Jorma Turunen ja vientiasiamies Ilkka Lampinen neuvottelivat Finpron alueellisen asiantuntijan toiminnasta.

Kirjoittaja:
Martti Hytti