Imatran pelastusaseman ytimenä kauppalantalo

HANNU OJALAIMATRA. Etelä-Karjalan pelastuslaitos saa uudistuneen pelastusase

HANNU OJALA

IMATRA. Etelä-Karjalan pelastuslaitos saa uudistuneen pelastusaseman Imatralle kahden vuoden kuluessa. Imatran kaupunki hyväksyi tiistaina uusien tilojen luonnokset, joiden kustannuksille valtuusto viime vuonna asetti 3,9 miljoonan euron ylärajan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Komi uskoo vakaasti, että tarkoitukseen osoitettu raha riittää, kun sitä korjataan rakennusindeksin noususta johtuvilla muutoksilla.

Uuden pelastusaseman ytimenä on vanha kauppalantalo Sulattimolla. Sen seinien sisäpuolelle tulevat maanpinnan tasoon yleisöpalvelu- ja toimistotilat. Alakertaan rakennetaan koulutustilaa, ja ylimmässä kerroksessa ovat henkilöstön valmiustilat.

Vanhan rakennuksen puolelta hyötytilaa aseman käyttöön on löydetty kaikkiaan 900 neliötä. Aiemmista hahmotelmista poiketen sairaankuljetuksella ja pelastuspuolella on enemmän yhteiskäytössä olevia tiloja.

Kauppalantalon julkisivun kunnostukseen ja salaojitukseen Imatran kaupunki on saanut Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselta 43 750 euron avustuksen.

Uudisrakennus ja kauppalantalo yhdistyvät suunnitelmassa lasitetulla käytävällä. Uudisrakennukseen sijoittuvat pelastusaseman tallit ja huoltotilat. Uudisosassa tiloja on kaikkiaan 1 790 neliömetriä.

Pelastuslaitoksen operatiivinen liikenne siirtyy uudelle reitille. Nykyistä liittymää käytetään tulevaisuudessa vain asiointiliikenteeseen.

Yhteys Vuoksenniskantielle rakennetaan uuden Sulattimonkadun kautta. Liittymä tulee nykyistä etelämmäksi. Kadun käyttäjänä on myös Rämö Oy, jonka tavaraliikenne on talviaikana ollut ajoittain pahoissa vaikeuksissa nykyisessä liittymässä.

Suunnitelmia uudesta pelastusasemasta on tehty jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Uusia sijoitusvaihtoehtoja on vuosien aikana esitetty lukuisasti. Uudisrakentamisena sitä on sijoitettu Sotkulammille ja Pietarintien varteen. Myös olemassa olevat teollisuustilat ovat kiinnostaneet suunnit-

telijoita. Sijoituspaikoiksi on ehdoteltu sekä messukeskus-

ta että Mansikkalan yritystaloa.

Pelastusaseman rakentaminen on Imatralla jäänyt tähän saakka muiden tärkeämpien investointien jalkoihin. Lopullista rakentamispäätöstä vauhditti työsuojelupiirin vuosia jatkuneet huomautukset työtilojen puutteista.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala