Kulttuuriväki on hylännyt Linnoituksen Yön

Tapahtuman markkinahenkisyys ja humalahakuisuus kismittävät taiteilijoita. Tapahtumanjärjestäjä sanoo ovien olevan avoinna kaikille.

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Paikallinen kulttuuriväki näyttää karttavan Linnoituksen Yötä. Viikonloppuna järjestetyssä tapahtumassa oli esiintymässä varsin vähän lappeenrantalaisia ja eteläkarjalaisia kulttuurialan ihmisiä. Esimerkiksi Etelä-Karjalan taiteilijaseura ei osallistunut millään tavoin Linnoituksen Yöhön.

Seuran puheenjohtaja Sirpa Hynnisen mielestä taiteilijoita ei kiinnosta tapahtuma, jonka imagoon ei nykyisin liity kulttuuri.

– Ensimmäinen mielikuva, joka Linnoituksen Yöstä nousee esille, on humalaiset alaikäiset. Meillä ei ole halukkuutta olla mukana sellaisessa tapahtumassa.

Hynnisen mielestä tapahtuma tulisi purkaa ja rakentaa uudestaan vastaamaan sen alkuperäistä tarkoitusta.

– Linnoituksen Yön pitäisi olla paikallisen kulttuuriväen näyttäytymispaikka. Nykyisessä muodossa siihen laitetut rahat menevät kulttuurin kannalta kankkulan kaivoon.

KULTTUURIVÄEN arvostelu on kantautunut myös kulttuurisihteeri Jorma Kallion korviin. Hän epäilee, että tapahtuman järjestäjät ovat sijaiskärsijöitä yleisen kulttuuripolitiikan kehnon tilan ollessa todellinen syy tyytymättömyyteen.

– Edellinen kulttuurilautakunta ei kuunnellut paikallisia tekijöitä riittävästi, ja se heijastuu yhteistyön tekemiseen edelleen. Kulttuuriavustusten pienuus on myös herättänyt tyytymättömyyttä taiteilijoiden keskuudessa, Kallio sanoo.

Kulttuurilautakunta on antanut Linnoituksen Yölle 22 000 euron ja kaupunginhallitus 28 000 euron avustuksen. Tapahtuman kokonaisbudjetti on noin 200 000 euroa. Kaupungin kulttuuriavustukset taiteen tekijöille ja yhdistyksille on tänä vuonna vain 46 000 euroa.

Kallion mielestä poliittisten päättäjien, eli kaupunginvaltuuston ja kulttuurilautakunnan, tulisi arvioida Linnoituksen Yön tulevaisuuden toteuttamistapaa.

– Nykymuotoisena Linnoituksen Yön kulttuurillinen anti on mielestäni aika vaatimatonta, Kallio toteaa.

Kallion mielestä tapahtuman vetovastuun voisi antaa jatkossa kulttuuriväen perustamalle yhdistykselle, jolle kaupunki myöntäisi avustuksen järjestelyiden hoitamiseen.

LINNOITUKSEN YÖN tapahtumajärjestäjä Markkinointitoimisto Hohto Oy:n Mico Mansnerin mukaan järjestelyorganisaatio teki parhaansa saadakseen paikalliset tekijät aktivoitumaan. Suorien kontaktien lisäksi tekijöitä haettiin lehti-ilmoituksilla. Tulokset olivat kuitenkin vaatimattomia.

– Saimme lehti-ilmoitusten perusteella kyselyitä enemmän pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja muista isoista kaupungeista kuin Lappeenrannasta. Myönnän, että olen pettynyt aktiivisuuden puutteeseen. Sille on varmasti syynsä, mutta tuskin minäkään tapahtuman vetäjänä olen syypää kaikkeen.

Mansner ei ota kantaa siihen, purkautuuko kulttuuriväen pettymys kaupungin politiikkaan heidän päällensä. Hän toivoo kuitenkin, että politikointi voitaisiin siirtää syrjään.

– Me haluamme Linnoituksen Yöhön paikallisia tekijöitä ja ideoita. Olemme valmiit keskustelemaan kaikenlaisista ajatuksista. Uusina tekijöinä meitä pitäisi olla helppo lähestyä.

– Vaikka asun Espoossa, olen täältä kotoisin ja koen itseni lappeenrantalaiseksi. Laitan itseni likoon tapahtumaa tehdessä, ja haluan sen miellyttävän mahdollisemman monia. Linnoituksen Yön sielu on paikallisessa kulttuurissa.

LÄÄNINTAITEILIJA ja kulttuurilautakunnan jäsen Antonio Altarriba sanoo olleensa järkyttynyt käveltyään Linnoituksen Yön läpi viikonloppuna.

– Tapahtuma on enemmän festari, jonka on vallannut markkinakojut, pallonheittopisteet ja autoesittelyt. Minulla ei ole mitään sellaista vastaan, mutta on syytä harkita vakavasti, pitääkö kulttuurilautakunnan rahoittaa tapahtumaa.

Altarriban mukaan markkinahenkisyys levisi Linnoituksen Yöhön jo useampi vuosi sitten. Hän ei moitikaan nykyisiä järjestäjiä, vaan näkee taustalla pidemmän kehityskaaren.

– Kulttuuriväki ajettiin pois jo aikaisemmin, ja kun kaupunki on tarjonnut tänä vuonna heille ankarasti piiskaa, halukkuus lähteä mukaan tapahtumiin laskee entisestään. Ison laivan kurssia on vaikea kääntää yhtäkkiä.

Altarriba keräisi kulttuuriväen yhden pöydän ympärille keskustelemaan Linnoituksen Yön tulevaisuudesta. Hän kannattaa myös ajatusta erillisen Linnoituksen Yö -yhdistyksen perustamisesta.

Kuva:

ES-ARKISTO/MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti:

Linnoituksen Yö houkutteli viikonloppuna nuoria istumaan Pusupuiston valleille.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen