Särä ei ole enää pelkästään lemiläisten herkkua

Helsingin Stockmannin Herkussa myydään Lemin kulttiruokaa. Myös yritykset ovat löytäneet särän lahjatuotteikseen.

TUOMAS KAARKOSKI

Lemi. Säräpirtti Kippurasarvessa ovat viime hetken valmistelut menossa.

Vajaan tunnin kuluttua Lemille saapuu 80 ihmistä syömään paikallista

herkkuruokaa, särää.

– Mukavasti on ihmisiä käynyt. Yhtään tyhjää päivää ei ole tänä kesänä ollut.

Maanantainakin on tulossa 60 ihmistä, Kippurasarvea jo toisessa sukupolvessa

pyörittävä Esko Hietaranta kehuu.

Särä teki maaliskuussa uuden aluevaltauksen, kun Hietaranta allekirjoitti

yhteistyösopimuksen Stockmannin kanssa.

– Aloite tuli heiltä melkein vuosi sitten, kun yksi Stockmannin edustajista kävi

meillä syömässä ja innostui asiasta. Siinä sitten asioita pyöriteltiin puoli

vuotta ja ensimmäiset toimitukset tehtiin pääsiäiseksi.

Hietaranta kehitteli neljä vuotta sitten särälle tuoteperheen, jota lähteä

markkinoimaan. Varsinainen lampaasta valmistettu säräliha saivat rinnalleen

liemen, perunat ja rieskan.

– Lisäksi meiltä on myös mahdollista saada sellaisia lahjapakkauksia, joissa on

tuotteiden lisäksi paikka viinipullolle.

Lappeenrannassa Ossi Mytty myy Hietarannan mukaan heidän tuotteitaan vielä

eniten, mutta pääkaupunkiseudullakin menekki on kasvamassa.

– Helsingin Stockmannin Herkun ja Itäkeskuksen Stockmannin myynnit ovat

lähteneet rullaamaan mukavasti.

Vuoden aikojen suhteen särää myydään tasaisesti.

– Pääsiäisen ja joulun kaltaiset juhlapyhät näkyvät piikkeinä myös meidän

myynnissä. Kesällä ihmiset eivät ehkä niin paljon jaksa syödä.

Helsingin lisäksi suuremmista paikkakunnista ainakin Turussa ja Tampereella

myydään särää.

Nykyresursseilla Kippurasarveen mahtuu noin 250 asiakasta. Nousujohteiset

talousnäkymät ovat saaneet omistajan miettimään laajennuspuuhiakin.

– Kippurasarvi työllistää tällä hetkellä kuusi ihmistä. Ruuhkaisimpina päivinä

joudumme palkkaamaan ulkopuolista henkilökuntaa avuksi.’

Hietarannan aikoo laajentaa vanhemmiltaan perittyä yritystä maltilla.

– Uusi sisustussuunnitelma on jo laadittu ja se toteutetaan heti kun ehditään.

Olen laajentamista kyllä miettinyt muutenkin. Yksi vaihtoehto olisi lasittaa

terassi ja rakentaa sinne uusi tiiliuuni. Toinen vaihtoehto on rakentaa kokonaan

erillinen tuotantorakennus uuneineen.

Yritykset ovat löytäneet särän ja Kippurasarvi puolestaan on tullut

tuotekehittelyssään firmoja vastaan.

– Meidän tuoteperheen paketteja on mahdollista tilata oman yrityksen väreissä ja

logoilla varustettuina. Paketteja menee yrityksille hyvin ja nämä puolestaan

poikivat usein myös lisäkontakteja.

Särän maailmanvalloitus ei ole jäänyt pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle,

vaan myös turistit ovat vierailleet ahkerasti Lemillä.

– Tänä kesänä on vieraskirjassa muistaakseni kävijöitä noin 30 eri maasta.

Varsinkin venäläisten osuus on varmaan lähes kolminkertaistunut vuodessa.

Vaikka moni asia onkin säräbisneksessä muuttunut, herkkuruoan pitkäikäinen

syömäennätys on yhä rikkomatta.

– Kansallisoopperan johtajan Erkki Korhosen syömät 1,3 kiloa lihaa, 16 perunaa

ja useampi ruokajuoma ovat kyllä vieläkin pysyneet päihittämättöminä, Hietaranta

nauraa.

Marleena Liikkanen

Kuvateksti

Esko Hietarannalla on suunnitelmissa rakentaa ehkä toinenkin kiviuuni särän

paistamista varten.

Kirjoittaja:
Tuomas Kaarkoski