TUOMAS KAARKOSKI
Lemi. Säräpirtti Kippurasarvessa ovat viime hetken valmistelut menossa.
Vajaan tunnin kuluttua Lemille saapuu 80 ihmistä syömään paikallista
herkkuruokaa, särää.
Mukavasti on ihmisiä käynyt. Yhtään tyhjää päivää ei ole tänä kesänä ollut.
Maanantainakin on tulossa 60 ihmistä, Kippurasarvea jo toisessa sukupolvessa
pyörittävä Esko Hietaranta kehuu.
Särä teki maaliskuussa uuden aluevaltauksen, kun Hietaranta allekirjoitti
yhteistyösopimuksen Stockmannin kanssa.
Aloite tuli heiltä melkein vuosi sitten, kun yksi Stockmannin edustajista kävi
meillä syömässä ja innostui asiasta. Siinä sitten asioita pyöriteltiin puoli
vuotta ja ensimmäiset toimitukset tehtiin pääsiäiseksi.
Hietaranta kehitteli neljä vuotta sitten särälle tuoteperheen, jota lähteä
markkinoimaan. Varsinainen lampaasta valmistettu säräliha saivat rinnalleen
liemen, perunat ja rieskan.
Lisäksi meiltä on myös mahdollista saada sellaisia lahjapakkauksia, joissa on
tuotteiden lisäksi paikka viinipullolle.
Lappeenrannassa Ossi Mytty myy Hietarannan mukaan heidän tuotteitaan vielä
eniten, mutta pääkaupunkiseudullakin menekki on kasvamassa.
Helsingin Stockmannin Herkun ja Itäkeskuksen Stockmannin myynnit ovat
lähteneet rullaamaan mukavasti.
Vuoden aikojen suhteen särää myydään tasaisesti.
Pääsiäisen ja joulun kaltaiset juhlapyhät näkyvät piikkeinä myös meidän
myynnissä. Kesällä ihmiset eivät ehkä niin paljon jaksa syödä.
Helsingin lisäksi suuremmista paikkakunnista ainakin Turussa ja Tampereella
myydään särää.
Nykyresursseilla Kippurasarveen mahtuu noin 250 asiakasta. Nousujohteiset
talousnäkymät ovat saaneet omistajan miettimään laajennuspuuhiakin.
Kippurasarvi työllistää tällä hetkellä kuusi ihmistä. Ruuhkaisimpina päivinä
joudumme palkkaamaan ulkopuolista henkilökuntaa avuksi.
Hietarannan aikoo laajentaa vanhemmiltaan perittyä yritystä maltilla.
Uusi sisustussuunnitelma on jo laadittu ja se toteutetaan heti kun ehditään.
Olen laajentamista kyllä miettinyt muutenkin. Yksi vaihtoehto olisi lasittaa
terassi ja rakentaa sinne uusi tiiliuuni. Toinen vaihtoehto on rakentaa kokonaan
erillinen tuotantorakennus uuneineen.
Yritykset ovat löytäneet särän ja Kippurasarvi puolestaan on tullut
tuotekehittelyssään firmoja vastaan.
Meidän tuoteperheen paketteja on mahdollista tilata oman yrityksen väreissä ja
logoilla varustettuina. Paketteja menee yrityksille hyvin ja nämä puolestaan
poikivat usein myös lisäkontakteja.
Särän maailmanvalloitus ei ole jäänyt pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle,
vaan myös turistit ovat vierailleet ahkerasti Lemillä.
Tänä kesänä on vieraskirjassa muistaakseni kävijöitä noin 30 eri maasta.
Varsinkin venäläisten osuus on varmaan lähes kolminkertaistunut vuodessa.
Vaikka moni asia onkin säräbisneksessä muuttunut, herkkuruoan pitkäikäinen
syömäennätys on yhä rikkomatta.
Kansallisoopperan johtajan Erkki Korhosen syömät 1,3 kiloa lihaa, 16 perunaa
ja useampi ruokajuoma ovat kyllä vieläkin pysyneet päihittämättöminä, Hietaranta
nauraa.
Marleena Liikkanen
Kuvateksti
Esko Hietarannalla on suunnitelmissa rakentaa ehkä toinenkin kiviuuni särän
paistamista varten.