Categories
Artikkelit

Lappeenranta ei näe linja-autojen tarkastusmaksuja tarpeellisina

Syyskuun alusta alkaen kaikki kunnat voivat hakea oikeutta tarkastusmaksun perimiseen liputta matkustavilta.

JERA HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Oikeus periä tarkastusmaksu linja-autoissa liputta matkustavilta laajenee syyskuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Aiemmin perimisoikeus on koskenut ainoastaan pääkaupunkiseudun bussi- ja raideliikennettä.

Tarkastusmaksun laajennus on liikenne- ja viestintäministeriön yhteinen projekti. Asiaa valmistelleen hallitusneuvos Tuula Ikosen mukaan syyskuussa voimaan astuva muutos on pitkälti lähtöisin Suomen paikallisliikenneliiton aloitteesta.

– Suomen paikallisliikenneliitto on jo pitkään ajanut asiaa. Kun tarkastusmaksukäytäntöjä päätettiin uusia, sovittiin että myös tarkastusmaksun perimisoikeutta laajennetaan, Ikonen kertoo.

Ikonen näkee, että laajennus vaikuttaa erityisesti Tampereen ja Turun kaltaisten suurempien kaupunkien joukkoliikenteeseen.

LAPPEENRANNAN kaupungin liikenneinsinööri Birgitta Nakari ei usko tarkastusmaksun laajentumisen vaikuttavan mitenkään Lappeenrannan kaltaiseen kaupunkiin, jossa pääosan joukkoliikenteestä hoitaa muu kuin kaupungin oma liikennelaitos.

– Lappeenrannassa kaupunki vastaa ainoastaan huonosti kannattavista vuoroista. Näillä ei liputta matkustaminen ole mikään ongelma. Olisi järjetöntä palkata tarkastajia tällaisia reittejä varten.

Lappeenrannan lisäksi 12 muulla paikkakunnalla toimivan Savonlinjat Oy:n varatoimitusjohtajan Esko Kangaksen mukaan matkaliputtomuus ei ole suuri ongelma heidän liikennöimillään reiteillä.

– Emme ole keskustelleet asiasta vielä tarkemmin. Vaikka muutosta ilolla tervehdimmekin, emme usko sen tietävän käytännön muutoksia esimerkiksi Lappeenrannan ajoihimme.

Kirjoittaja:
Jera Hänninen