Lasten päihdeongelmat ovat kasvaneet Lappeenrannassa

HEIKKI SOPANENLAPPEENRANTA. Lasten huostaanotot ovat kasvaneet selvästi Lapp

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Lasten huostaanotot ovat kasvaneet selvästi Lappeenrannassa. Yhä useammin huostaanoton syy on lapsen tai nuoren päihdeongelma.

– Alaikäisten päihdeongelmat ovat lisääntyneet selvästi. Heitä joudutaan ohjaamaan katkaisuun, hoitoon ja kuntoutukseen. Päihdeongelmia on myös alakouluikäisillä lapsilla, Lappeenrannan kaupungin sosiaalipalvelujohtaja Marja Kosonen kertoo.

Viime vuonna Lappeenrannassa otettiin huostaan 13 lasta. Tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä huostaanottoja oli jo 15 eli kasvu on raju.

Kosonen sanoo, että jos tahti jatkuu samana, huostaanottojen määrä nousee ennätysvuosien 2001 ja 2002 tasolle. Vuonna 2001 huostaan otettiin 24 lasta ja 2002 23 lasta.

Alaikäisten päihdeongelman hoito maksaa paljon, sillä Etelä-Karjalassa ei ole katkaisu- ja hoitopaikkoja. Lappeenrannan Tarulantupakin on vastaanottokoti, jossa ei ole päihdepaikkoja. Kaupungin sosiaali- ja terveystoimen budjetti onkin ylittynyt lastenhuoltoon varattujen eurojen osalta.

– Joudumme sijoittamaan alaikäisiä katkaisu- ja jatkohoitoon pääkaupunkiseudulle. Yhden hoitopäivän hinta vaihtelee 285-462 euron välillä. Hoitojakson pituus vaihtelee 1-3 kuukauden välillä eli kalliiksi käy, sosiaalipalvelujohtaja Kosonen sanoo.

KAUPUNGINVALTUUSTO myönsi maanantaina sosiaali- ja terveystoimelle lisärahaa. Yhtenä perusteluna oli lastenhuollon menojen yllättävä kasvu.

Alaikäisten päihdeongelma ei kuitenkaan ratkea pelkällä rahalla. Marja Kosonen sanoo, että sosiaalitoimen ihmiset hoitavat nyt vain akuutit päihdetapaukset ja ohjaavat lapset ja nuoret jatkohoitoon.

– Yritämme etsiä keinoja, kuinka ongelmiin voitaisiin puuttua entistä varhemmin ja auttaa perheitä. Huostaanotto on aina äärimmäinen keino.

Sosiaalipalvelujohtaja Kosonen sanoo, että vaikka he tekevät parhaansa, yhteiskunnan ongelmat näyttävät vain kärjistyvän.

Alaikäisten päihdeongelma kertoo Kososen mielestä siitä, että Suomessa on päihteiden käytön salliva ilmapiiri, mikä heijastuu myös alaikäisten käytöksessä.

– Kaikki päihdeongelmaiset nuoret eivät ole rikkinäisistä perheistä vaan osalla perhetausta on aivan kunnossa. Nuorten päihdekäyttäytyminen näyttää vain muuttuneen niin, että juomista pidetään itsestään selvyytenä.

PÄIHDEONGELMA näkyy myös lastensuojeluilmoitusten määrässä. Ne ovat lisääntyneet tänä vuonna selvästi. Ilmoituksia sosiaaliviranomaisille tekevät poliisi, sairaalat, koulut, neuvolat, päiväkodit, omaiset, naapurit ja joskus lapset ja nuoret itse.

Ilmoitus on aina viesti siitä, että joku on huolissaan jonkun perheen asioista.

Marja Kosonen muistuttaa, että suurin osa nuorisosta hallitsee alkoholin käytön tai ei käytä sitä lainkaan.

– Sosiaaliviranomaisten syliin kaatuu vain se jäävuoren huippu, ja se herättää pelonsekaisia tunteita.

Kosonen painottaa myös sitä, että lastenhuollon asioita ei voi kaataa pelkästään yhteiskunnan niskaan.

– Vaikka viranomaiset luovat järjestelmiä, joilla ongelmiin yritetään puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, perheiden tueksi tarvitaan myös ystäviä ja naapureita. Tärkein on malli, jonka aikuiset antavat lapsille.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen