Linnoituksessa valmistaudutaan täysillä ulkoministerirumbaan

JYRI HÄNNINENLAPPEENRANTA. Linnoituksen komendantin talossa on seesteinen tu

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Linnoituksen komendantin talossa on seesteinen tunnelma. Meneillään on Linnoituksen asukkaille järjestetty poliisin infotilaisuus, mutta paikalla on käynyt aamupäivän aikana vain pari henkilöä.

– Ulkoministerikokouksen erityisjärjestelyistä on tiedotettu niin paljon ja usein, ettei asukkailla varmaan ole enää mitään epäselvyyksiä, sanoo Linnoituksessa käväisemässä oleva Lappeenrannan kaupunginsihteeri Alina Kujansivu.

Ylikomisario Leo Peuhallakin on aikaa tarinoida kaikessa rauhassa. Peuha uskoo kokousviikonlopun sujuvan mallikkaasti.

– Kulkuluvan lisäksi pitää olla henkilöllisyystodistus mukana, tai muuten voi joutua etsimään yöpaikan muualta, Peuha sanoo.

EU-puheenjohtajuussihteeristön toimistovastaavan Annariina Kukkosen mukaan kulkulupia on haettu toistaiseksi verkkaisesti. Tiistaiaamunakin kulkulupaa oli hakemassa vain yksi mieshenkilö, joka ei edes asunut tai työskentele Linnoituksessa. Lupa jäi saamatta.

NUKKETAITELIJA Kati Leino pääsee seuraamaan ulkoministerikokousta aitiopaikalta. Leino asuu Pokrovanaukiolla, ja hänen työhuoneensa on Linnoituksen urheilutalolla.

– Aion ottaa kaiken ilon irti kokouksesta ja seurata kaiken häppeningin. Oikeastaan ainoa asia, mikä minua on mietityttänyt, on kokouksen kustannukset. Linnoituksessa on rakennettu jo pitkän aikaa ja pistetty paikkoja kuntoon. Kuka kaiken tämän lystin maksaa?

Leino toivoo saavansa arvovaltaisia vieraita nukkepajalleen. Tätä varten hän kertoo prepanneensa englantiaan viime aikoina, mutta valittelee sen olevan silti turhan heikko.

– Tarvitsisin melkeinpä tulkkia avuksi. Haluaisin kertoa mahdollisesti työpajalleni tuleville toimittajille ja ministereille Huopatehtaan kohtalosta. Sekä yleisemminkin siitä, kuinka Lappeenrannassa on tapana repiä kaikki vanhat talot maan tasalle ja rakentaa tilalle laatikoita.

BBC:N TAI REUTERSIN julkaisema napakka juttu suomalaisten tavasta hävittää kulttuuriperintöään tekisi tietysti hyvän säväyksen paikalliseenkin keskusteluun. Ulkoministerien kiinnostusta nukkekulttuuria kohtaan Leino kuitenkin epäilee.

– Paikalle tulee poliitikkoja, jotka ovat suurelta osin miehiä. Heitä ei ehkä juuri kiinnosta nuket. Voisin silti esitellä vaikka uutta lumikeijuani, Leino sanoo ja esittelee näyttävää nukkea, jonka siivet eivät ole vielä paikalla.

Urheilutalo on saanut kokouksen takia uutta maalia pintaan ja paikkoja on laiteltu muutenkin uusiksi. Tennissalin paikalle on rakennettu tilat isoja tiedotustilaisuuksia varten, ja urheilutalon eteisessä on sohvia ja säkkituoleja lepohetkien ratoksi.

– Onhan se hyvä, että talo näyttää ulkoa päin koreammalta. Pajassani olevaan homeeseen, jonka takia olen sairastunut astmaan, ei kuitenkaan ole puututtu, Leino sanoo.

KOKOUKSEN pääkallopaikalla Etelä-Karjalan taidemuseossa laitellaan tavaroita paikoilleen. Helsinkiläisessä Cine-Team -yrityksessä työskentelevät Timo Kangas ja Marko Miettinen raahaavat muovisuojissa olevia sohvia paikalleen.

– Firmamme on mukana myös Helsingin Messukeskuksen kokousten järjestelyissä. Eli EU-jutut ovat poikineet ihan hyvin duunia, Timo Kangas sanoo.

Ulkoministereitä saapuu turvaamaan Lappeenrantaan yli 500 poliisia. Vielä tiistaina Linnoituksessa liikkuminen oli kuitenkin varsin vapaata, sillä taidemuseon ovet olivat auki, eikä kukaan kysellyt sisääntulijoiden henkilöllisyyttä.

Myös kaikkein pyhimpään, eli kokoushuoneeksi muutettuun museosaliin pääsi katselemaan ja kuvaamaan kaikessa rauhassa. Kokousväen mielenkiinto voi siirtyä EU-jargonin sijaan monesti seinällä roikkuviin Ilja Repinin töihin, niin hyvin venäläisen taiteilijan muotokuvamaalaukset hallitsevat huonetta.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

EU-puheenjohtajuussihteeristössä työskentelevä Annariina Kukkonen esittelee ulkoministerikokouksen aikana Linnoituksen asukkaiden käytössä olevaa kulkulupaa.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen