Suomalaista musiikkia EU-kokousvieraille

LIISA KUKKOLALAPPEENRANTA. EU-ulkoministerikokoukseen tulevat vieraat pääsev

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. EU-ulkoministerikokoukseen tulevat vieraat pääsevät halutessaan kuulemaan isäntäkaupungin orkesteria.

Euroopan ytimessä -konserttiin Lappeen kirkkoon pääsevät toki muutkin kuulemaan kahta suomalaista säveltäjää eli Sibeliusta ja Einojuhani Rautavaaraa sekä maailman varmasti keskieurooppalaisinta säveltäjää eli Mozartia, jonka juhlavuosi jatkuu niin maailmalla kuin Lappeenrannan kaupunginorkesterin syksyn ohjelmistossakin.

Mozartilta kuullaan Pianokonsertto nro 15 B-duuri KV 450, jonka solistina on Lappeenrannan oma fortepianisti Jerry Jantunen.

– Fortepiano tuo yleisön kuultavaksi alkuperäisen äänimaailman: fortepianon pianoa vähän hiljaisemman, vähän pehmeämmän soinnin, konsertin johtava, orkesterin kapellimestari Jan Söderblom sanoo.

Neljäs konsertin säveltäjä on Arnold Schönberg, jonka musiikin tehtävä tässä konsertissa on osoittaa uudenlaisen, modernin Euroopan synty. Schönbergiltä kuullaan Kamarisinfonia nro 1 op 9 vuodelta 1906, ajalta jolloin myllerrykset Euroopassa pulppusivat alkulähteillään.

ULKOMAALAISET toimittajat pääsevät halutessaan kuulemaan ja tutustumaan kahteen, toisistaan poikkeavaan suomalaista säveltäjään.

– Sibeliukselta soitamme Rakastava-sarjan, joka on Sibeliuksen kansallisromantiikkaa herkimmillään ja haikeimmillaan. Rautavaaran Pelimannit op.1 puolestaan on sitä enemmän kirveellä veistettyä suomalaisuutta, Söderblom kertoo.

– Haluamme tuoda konsertissa esiin sitä dynamiikkaa, joka syntyy Euroopan ytimen ja sen raja-alueiden välillä – niin maantieteellisesti kuin ajallisestikin, Söderblom kertoo.

Euroopan ytimessä -konsertti to 31.8. kello 19 Lappeen Marian kirkossa.

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Euroopan ytimessä -konsertin solistina kuullaan lappeenrantalaislähtöistä Jerry Jantusta, joka tuo kaupunkiin myös fortepianonsa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola