Tonttien arvonnousu tuplannut kiinteistöveroja Lappeenrannassa

• Ensi vuonna Lappeenrannan ympäristökuntien asukkaat voivat varautua yllätyksiin kiinteistöveron määrässä.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Moni lappeenrantalainen on vihastunut saatuaan kiinteistöverolapun. Useiden talonomistajien kiinteistövero on yllättäen jopa tuplaantunut.

Kiinteistöverojen kasvu johtuu VTT:n (Valtion tekninen tutkimuskeskus) toteamasta tonttien arvonnoususta. VTT on laatinut tänä vuonna uudet tonttikarttahinnat merkittävimmissä kasvukeskuksissa, joiden joukossa Lappeenranta on. Omakotitaloasujien omistaman maapohjan verotusarvo määrittyy näiden VTT:n laatimien karttojen mukaan.

Vuoden päästä kiinteistövero-yllätyksiä saattaa olla luvassa Lappeenrannan ympäristökunnissa, sillä VTT ulottaa arviointitutkimuksensa jatkossa niihin.

TYYSTERNIEMELÄINEN Sven Wikström on yksi kimpaantuneista omakotitaloasujista. Hän ei ollut uskoa silmiään saatuaan

kiinteistöverolapun: Veron määrä oli lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

– Kymmenen millin tukkani nousi pystyyn, Wikström kuvailee.

Wikström havaitsi heti, että veron lisääntyminen johtui tontin yllättävästä arvonnoususta. Talon arvo oli hiukan laskenut, mutta tontin verotusarvo oli ponkaissut 12 454 eurosta 23 708 euroon.

– Tontin verotusarvo on ollut vuosia sentilleen sama. Verottaja on nukkunut, eikä ole tsekannut arvonnousua kuten olisi pitänyt, Wikström kritisoi.

Wikström ja hänen naapurinsa ymmärtävät ja hyväksyvät sen, että heidän tonttiensa arvo on noussut. Sitä he eivät käsitä, että arvonnoususta rokotetaan yks kaks yllättäen ilman mitään ennakkovaroitusta. Monien on mietittävä menonsa tarkkaan etukäteen ja yllättävän suuri kiinteistövero voi olla todellinen ongelma.

– Olisi edes annettu useampia maksueriä kuin vain kaksi, Wikström toivoo.

KIINTEISTÖVEROSTAAN tulistuneet kaupunkilaiset ovat pommittaneet Lappeenrannan verotoimistoa puheluillaan.

– Soittajat ovat Lappeenrannan keskustasta ja sen tuntumasta. Monilla maapohjan arvo on noussut todella paljon, kertoo verovalmistelija Pirkko Kuljuntausta.

Soittajat ovat purnanneet etenkin sitä, ettei tonttihintojen tarkastuksesta ole tiedotettu etukäteen verovelvollisille.

– Tässä asiassa on turha hyökätä kaupungin kimppuun, vaikka kaupunki verotulojen kasvusta hyötyykin, Kuljuntausta toppuuttelee.

Kuljuntausta muistuttaa, että kiinteistövero määrätään sille, joka omistaa talon kalenterivuoden alkaessa.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen