Turvetuotantoa rajoitettiin päästökaupan vuoksi

Vapo ei päässyt tänä vuonna hyödyntämään erinomaisia turvetuotantokelejä päästökaupan takia. Yhtiö joutui rajoittamaan nostoja.

MARTTI HYTTI

TURPEEN nostotavoite on tänä vuonna Vapolla vain 19 miljoonaa kuutiometriä. Viime vuonna tavoite oli 24 miljoonaa kuutiometriä. Nostotavoite on valtakunnallisesti jo ylitetty, mutta nostoja jatketaan vielä pienessä mitassa.

Kolme edellistä vuotta olivat sääsuhteiltaan heikkoja. Vapo jäi sateiden takia nostotavoitteista selvästi. Keväällä turvevarastot alkoivat olla jo vähissä.

Turvetuotannon rajoitus johtuu EU:n ilmastopolitiikasta ja Kioton sopimuksesta, jonka mukaan turve on uusiutumaton luonnonvara. Turvetta energianlähteenä käyttävät voimalaitokset kuuluvat näin päästökaupan

piiriin ja joutuvat ostamaan päästöoikeuksia. Turvelauhdesähköä on korvattu tuontisähköllä ja hiilellä tuotetulla sähköllä.

Vapon tuotantopäällikkö Jorma Honkanen myöntää, että kesä on sääolosuhteiltaan ollut turvetuotannolle lähes ihanteellinen.

­ – Juuri paremmaksi olosuhteet eivät voisi tulla. Aurinkoinen sää ja tuulenvire kuivattavat tehokkaasti turvekentät. Turvekin on tuote, jota ei pidä nostaa liikaa varastoon. Myyntiä vartenhan sitä tuotetaan.

VAPON Kaakon tiimiin yhteyspäällikkö Markku Hulkkonen on tyytyväisen kesän tulokseen.

– Olemme ylittäneet kesälle asetetut tavoitteet kaikkien tuotelajien osalta. Mikäli sää jatkuu suotuisana, jatkamme nostoja elokuussakin.

Hän muistuttaa, että kolme edellistä vuotta olivat sateisten ilmojen takia heikkoja

­ – Esimerkiksi viime vuonna saavutimme nostotavoitteesta vain 45 prosenttia

Tiimin tavoitteena on tänä vuonna nostaa jyrsin-polttoturvetta 1,1 miljoonaa kuutiometriä, ympäristöturvetta 200 000 kuutiometriä ja

palaturvetta 55 000 kuutiometriä.

TURVEVARAT ovat hänen mukaansa tiettyjen soiden osalta hupenemassa.

­ – Muun muassa Konnunsuon tuotantoala on koko ajan supistunut. Tällä hetkellä se on noin 230 hehtaaria. Tyhjentyneille alueille on Konnunsuolla istutettu ruokohelpiä, jota on kasvussa liki 200 hehtaaria.

Hulkkonen kuitenkin korostaa, että Etelä-Karjalan turvevarat eivät suinkaan ole ehtymässä.

­ – Konnunsuollakin nostettavaa riittää nykyisellä vauhdilla ainakin 30 vuodeksi. Taipalsaaren Suursuo onkin noussut suurimmaksi tuotantoalueeksi maakunnassa 350 hehtaarilla. Lisäksi meillä on varauksia suoalueista

Luumäellä ja Ruokolahdella.

Vapon Kaakon tuotantoalue käsittää valtaosan Etelä-Karjalaa, Kymenlaakson ja Lahden alueen. Tuotantoalaa tiimillä on noin 2 300 hehtaaria.

Etelä-Karjala on tiimin kannalta keskeistä tuotantoaluetta. Maakunnassa on eri turvetuotteita nostettu tänä vuonna jo liki 770 000 kuutiometriä.

RAJATURVE Oy:n Vesa Jauho on sikäli tyytyväinen, että kolmen sateisen kesän jälkeen turvetuotanto pyörii kunnolla.

­ – Kelien puolesta kesä on hyvä, mutta kolmessa heikossa vuodessa on paikkaamista. Ei yksi kesä vielä autuaaksi tee, eikä tämä silti ole

ruusuilla tanssimista. Toisaalta kulut ovat lisääntyneet voimakkaasti, kun polttoaine näyttelee kustannuksissa isoa osaa.

Rajaturpeella on käytössä 13 vetotraktoria ja kaksi pyöräkuormaajaa. Konnunsuolla on kymmenen vetotraktoria ja Vehkataipaleella kolme.

­ – Olemme ajaneet yön aikana aumaan, kun päivällä ovat olleet kovat tuulet. Kuivatus tapahtuu päivän aikana. Toisaalta koneet käyvät päivällä helposti liian kuumana, ja suolla tulipalovaara on suuri tuulisella säällä.

Kuvaaja:

KAROLIINA PAATOS

Kuvatekstit:

Imuvaunulla nostettiin maanantaina turvetta Konnunsuolla. Yhteyspäällikkö Markku Hulkkonen kävi seuraamassa nostoa.

TURVE

– Suomen suoala on noin 10 miljoonaa hehtaaria, josta ojitettu 5,3 miljoonaa hehtaaria.

– Suomen turvevarojen energiasisältö on kaksinkertainen Pohjanmeren öljyvaroihin verrattuna.

– Soista on energiatuotannon käytössä alle prosentti ja suojeltuna 12 prosenttia.

– Turveala työllistää Suomessa yli 7 000 henkeä.

– Noin 500 000 suomalaisen koti lämpiää turpeella.

Kirjoittaja:
Martti Hytti