Veteraaneilla riittää virtaa

JARMO HÄMÄLÄINENLAPPEENRANTA.- Ilmassa oli sellaiset 35 astetta ja tien pint

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA.- Ilmassa oli sellaiset 35 astetta ja tien pinta tuntui kiehuvan ja sulavan 20 kilometrin kävelyn aikana, kertoo yli

70-vuotiaiden sarjan kilpailussa EM-pronssille lopulta kivunnut LUM:n Paavo Pystynen.

Pitkältä urheilu-uraltaan

74-vuotias olympiamaratoonari poimii nopeasti vastaavanlaisen hellekisan.

– Se oli silloin Ateenan maratonilla 1961, kun hävisin Bikilalle seitsemän minuuttia, silloin oli kanssa rankkaa roikkua hirveässä helteessä mukana loppuun asti.

Paavo Pystynen kuuluu veteraaniurheilijoiden joukossa siinä mielessä vähemmistöön, että hän on ollut kansainvälisen huipputason urheilija jo nuorempana aktiiviaikoina ja jatkanut sitkeästi veteraanisarjoissa kilpailemista.

Useimmat huippu-urheilijat jättävät kilpailemisen suosiolla, kun veteraanivuodet lähestyvät.

– Eipä siellä vanhoja kilpakumppaneita juuri näy. No, olenhan minä tietysti vaihtanut lajiakin, sanoo maratonilla aikanaan mainetta kerännyt mies, jonka lajeja ovat nyt kävely, hiihto, suunnistus ja hiihtosuunnistus.

Puolan EM-kisoissa Paavo Pystysen kisaurakka alkoi tökkien.

– Ei löytynyt yhteyshenkilöä, eikä oikeata kisakenttääkään. Ensimmäinen päivä meni paikkoja hakiessa, siinä helteessä meinasi kypsyä, kun ravintonakaan ei ollut kuin pari pilsneriä ja suolatikkuja, kertoo Pystynen, joka matkasi kisapaikalle omaa reittiään.

– Omasta pussistahan nämä ulkomaiden veteraanikisareissut maksetaan. On siinä mitaleille tullut hintaakin, kun olen käynyt Australiat ja Uudet-Seelannit, mutta kyllä se on kannattanut, Paavo Pystynen vakuuttaa.

Kultamitali kaulassaan Poznanista palannut LUM:n Raimo ”Kietsu” Kietäväinen urakoi Euroopan mestariksi 75-vuotiaiden kymmenottelussa. Viimeistelyharjoittelu kotimaassa jäi joidenkin lajien osalta viime hetkiin.

– Kimpinen oli alkukesän remontissa, eikä Lauritsalassa ollut seipäitä, joten seiväshypyssä ehdin vetää vain yhdet harjoitukset juuri ennen kisoihin lähtöä. Kaksi metriä kuitenkin hyppäsin, Kietsu virnistää.

75-vuotiaiden otteluun lähti mukaan EM-kisassa viisi urheilijaa, joista yksi joutui keskeyttämään ja neljä urakoi kahdessa päivässä lajit loppuun.

– 80 metrin aidoissa törmäsin viimeiseen aitaan ja menin nurin, siinä meni ainakin kolme sekuntia. Hollantilaisen kanssa oteltiin aika tasaisesti, ei se oikein missään vaiheessa selvinnyt, kumpi meistä voittaa.

– Viimeisessä lajissa tonnivitosella meinasi voimat loppua, mutta jaksoin jotenkin käsillä riuhtomalla loppuun ja sitten ilmoitettiin, että Kietäväinen voitti kymmenellä pisteellä, kertoo Kietsu, joka on ehtinyt 51 LUM-vuotensa aikana moneen mukaan.

Aikanaan seuran pesäpallojoukkueen runkopelaajiin kuulunut Kietsu juhlisti nyt LUM:n 100-vuotista taivalta tuomalla ikäluokkansa EM-kisoista kymmenottelun kultaa ja pituuden ja korkeuden pronssia.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Kuvateksti

Paavo Pystysellä ja Raimo Kietäväisellä on meheviä muistoja veteraanikisoista.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen