Etelä-Karjalan seurakuntien kirkkovaaleissa 530 ehdokasta

Ylämaalla ja Suomenniemellä ei tarvitse äänestää. Niiden kirkkovaltuusto syntyi sopuvaalilla. Ruokolahdelta pyrkii kirkkovaltuustoon Tilkkutäkki-ehdokaslista.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN seurakuntiin valitaan marraskuussa 253 kirkkovaltuutettua.

Paikoista kilpailee noin 530 ehdokasta, joista 110 on Lappeenrannasta.

Käytännössä joka toinen ehdokas pääsee kirkkovaltuustoon.

Ehdokkaista reilusti yli puolet on naisia. Useimmissa seurakunnissa luottamushenkilöt vaihtuvat, sillä runsaasti entistä päättäjiä jää sivuun.

Ylämaan ja Suomenniemen seurakunnissa ei tarvita äänestystä ollenkaan, sillä ehdokaslistoille ei ollut tungosta. Ylämaalta löytyi juuri sopiva määrä eli 15 ehdokasta.

Suomenniemellä asetettiin vain kymmenen ehdokasta, vaikka paikkoja olisi yksitoista. Siten kirkkovaltuuston koko pienenee yhdellä.

Ylämaan kirkkovaltuustossa on kaudella 2007-­2010 naisenemmistö 9­-6. Kuusi valtuutettua on uusia. Suomenniemellä valtuusto uudistuu vain yhdellä henkilöllä. Miehet ovat enemmistönä edelleen 7-­3.

Joutsenon uusi kirkkovaltuusto ei välttämättä istu koko nelivuotiskautta.

Mikäli Lappeenranta ja Joutseno tekevät kuntaliitoksen vuoden 2009 alusta, myös seurakunnat yhdistyvät.

Savitaipaleen kirkkovaltuuston kokoonpano pienenee neljällä. Tulevassa valtuustossa paikkoja on vain 15, koska seurakunnan jäsenmäärä on laskenut alle 4 000:n.

Ehdokkaita on suhteessa eniten Ruokolahdella, jossa 19 valtuutetun paikalle pyrkii 50 ehdokasta. Taipalsaarella on ehdokkaita 49 ja Parikkalassa 47.

Joutsenon 23 paikalle pyrkii 49 ehdokasta.

Imatralla on jaossa 33 paikkaa, ja ehdokkaita on 66, joten läpimeno onnistuu joka toiselle.

Helpointa pääsy kirkkovaltuuston on Lemillä, jossa 15 paikasta kilpailee vain 23 ehdokasta. Rautjärvellä paikkamäärä on sama ja ehdokkaita 26.

EHDOKASLISTOJEN nimet ovat monenkirjavia. Vain keskusta esiintyy useimmissa seurakunnissa omalla nimellään. Joutsenon ja Luumäen kokoomuslaiset lähtevät vaaleihin ehdokaslistalla ”Välittämistä ei voi ulkoistaa”.

Erikoisin nimi on Ruokolahden Tilkkutäkki-ehdokaslista.

Imatralla jako on selkeä: demarit omalla listallaan ja muut ryhmät omallaan.

• • •

Etelä-Saimaan julkaisi Lappeenrannan seurakuntien ehdokaslistat torstaina 21. syyskuuta.

Niihin on tullut kaksi lisäystä. Projektipäällikkö, dipl.ins. Marketta Eskelinen ja luokanopettaja Matti Matikainen pyrkivät Lappeenrannan seurakunnan neuvostoon Seurakunta eläväksi-listalta.

ES-ARKISTO/ANNI SEPPÄLÄ

Kuvateksti

Ylämaan seurakunnassa ei tarvita vaaleja. Ehdokkaita on sama määrä kuin kirkkovaltuuston jäseniä. Savitaipaleen kirkkovaltuuston kokoonpano vähenee neljällä valtuutetulla. Päättäjiä on jatkossa vain 15.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen