Categories
Artikkelit

Hinkkasen talolle toimenpidekielto

ILKKA POHJALAINENLAPPEENRANTA. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus määräsi Lappe

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANTA. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus määräsi Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Hinkkasen talon toimenpidekieltoon ja väliaikaiseen suojeluun kahdeksi vuodeksi. Ympäristökeskus edellyttää, että kaupunki selvittää rakennuksen kunnon sekä suojelutarpeen joko kaavalla tai rakennussuojelulailla.

Ympäristökeskus on pyytänyt lausunnot kiinteistön omistajalta, museovirastolta sekä kaupungilta. Museovirasto on esittänyt talon suojelua sekä on kannattanut talon asettamista toimenpidekieltoon. Museoviraston käsityksen mukaan talossa tarvitaan suuri määrä korjauksia, mutta ne ovat tehtävissä.

Museovirasto on perustellut suojelutarvetta sillä, että Hinkkasen talo kuuluu olennaisesti Raatihuoneen ympäristöön, joka luetaan valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi ympäristöksi.

Rakennustarkastaja on myöntänyt Hinkkasen talolle purkuluvan, josta Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on tehnyt oikaisuvaatimuksen Lappeenrannan ympäristö- ja rakennuslautakunnalle. Asia on esillä lautakunnassa tiistaina.

Puolivälissä 1800-lukua rakennetun kohtaloa on pohdittu kahdeksan vuotta. Kaupunki pyrki suojelemaan talon asemakaavamuutoksella, joka olisi soittanut tontin tyhjälle osalle uudisrakennusoikeutta. Tämä päätös meni kuitenkin nurin Kouvolan hallinto-oikeudessa viime maaliskuussa. Tästä päätöksestä kaupunki ei valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kaupunki on nyt sillä kannalla, että tarkoituksenmukaisinta on edetä voimassa olevan 1971 hyväksytyn asemakaavan mukaisesti. Sen perusteella vanha talo voidaan purkaa ja paikalle rakentaa uudisrakennus. Tähän päädyttiin viranomaisneuvottelussa, johon Museovirasto ja Kaakkois-Suomen ympäristökeskus eivät kutsusta huolimatta kuitenkaan osallistuneet.

Kiinteistön omistava Ossi Vilhu kertoi, että asian käänteet ovat olleen ennakoitavissa, myös toimenpidekielto.

– Valitettavaahan se on, mutta minulle tässä ei ole mitään uutista, Vilhu kertoi.

Hän aikoo puolestaan tehdä valituksen toimenpidekiellosta.

Rakennus jää vuodenvaihteessa tyhjilleen.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Hinkkasen talo säilyy katukuvassa ainakin toistaiseksi. Taru Metsäkallio työnsi tytärtään Tildaa perjantaina Kauppakadulla.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen