Islanti ja Norja mukaan pohjoiseen ulottuvuuteen

ILKKA POHJALAINENIMATRA. Norja ja Islanti tulevat EU:n ja Venäjän rinnalle t

ILKKA POHJALAINEN

IMATRA. Norja ja Islanti tulevat EU:n ja Venäjän rinnalle tasaveroisiksi kumppaneiksi EU:n pohjoisen ulottuvuuden politiikkaan. Virallisesti asia sinetöidään EU-Venäjä huipputapaamisessa Helsingissä marraskuussa. Laajennus valmisteltiin Imatralla EU:n pohjoisen ulottuvuuden virkamieskokouksessa perjantaina.

Imatralla valmisteltiin virkamiestasolla luonnos uudeksi pohjoisen ulottuvuuden kehysasiakirjaksi, joka korvaa aikaisemmat toimintasuunnitelmat. Kehysasiakirja astuu voimaan ensi vuoden alusta, ja on voimassa toistaiseksi. Imatran kokous oli vielä valmistelutyötä, päätöksiä ei tehty.

Nyt on menossa pohjoisen ulottuvuuden toinen toimintasuunnitelma (2004-2006). Siinä on ollut kaksi kumppanuusohjelmaa, ympäristökumppanuus sekä sosiaali- ja terveyskumppanuus. Näistä ympäristöhankkeet ovat rahassa mitattuna olleet pääosassa. Ensimmäisenä ympäristökumppanuuden hankkeena valmistui Pietarin lounainen jätevedenpuhdistamo. Muita ympäristöhankkeita on pitkä lista.

Imatralla virkamiehet saattoivat esittää ajatuksia ja ideoita uudelle kaudelle. Suomi on esimerkiksi kannattanut liikenne- ja logistiikka-asioille omaa kumppanuusohjelmaa.

IMATRAN kokouksen puheenjohtajana vetänyt alivaltiosihteeri Pekka Huhtaniemi ulkoministeriöstä oli sitä mieltä, että eteläisessä Euroopassa ja muuallakin maailmassa ollaan kiinnostuneita siitä, kuinka pohjoisessa on haettu ratkaisuita käytännön asioihin monen erilaisen maan kumppanuuden pohjalta.

Kokoukseen osallistunut Kyproksen edustaja Vassos Chemberlen kertoi, ettei etelässä olla ainakaan mustasukkaisia tällaisille EU-ohjelmille. Ne voivat tarjota ratkaisumalleja esimerkiksi EU:n ja Lähi-idän maiden rajapinnoilla.

Huhtaniemen mielestä on hyvä, kun uusi kehysasiakirja hyväksytään Suomen puheenjohtajuuskaudella, koska Suomi oli jo etukäteen linjannut pohjoisen ulottuvuuden yhdeksi puheenjohtajuutensa painopistealueeksi.

– Suurin muutos nykytilanteeseen on se, että pohjoisen ulottuvuus ei tulevaisuudessa ole pelkkää EU:n ulkosuhdepolitiikkaa, vaan siitä tulee neljän tasa-arvoisen kumppanin yhteistä politiikkaa.

Uusi politiikka sidotaan läheisesti jo sovittuihin EU-Venäjä yhteistyösektoreihin, neljään yhteiseen alueeseen, unohtamatta pohjoisten alueiden erityiskysymyksiä ja haasteita.

Siten tulevaisuudessa ovat keskeisiä taloudellinen yhteistyö, vapaus-turvallisuus-oikeus, ulkoinen turvallisuus (lähinnä pelastuspalvelu), tutkimus-koulutus-kulttuuri, ympäristö, ydinturvallisuus ja luonnonvarat sekä sosiaalinen hyvinvointi ja terveydenhuolto.

Pohjoinen ulottuvuus pyrkii tehostamaan konkreettista käytännönläheistä yhteistyötä kestävän kehityksen, vakauden ja hyvinvoinnin aloilla pohjoisessa Euroopassa.

Sen sijaan tällä foorumilla ei tulla ratkomaan esimerkiksi kalastukseen-, energiavarojen hyödyntämiseen, aluevesiin eikä vastaaviin liittyviä kiistoja. Energia sinänsä on yhtenä yhteistyöalueena, kun puhutaan esimerkiksi energiamarkkinoiden kehittämisestä, energiatehokkuudesta tai energiavarojen hyödyntämisestä ympäristöä säästäen.

KAAKKOIS-SUOMEA voivat uudessa politiikassa hyödyttää muun muassa ympäristöhankkeet tai vaikka oppilaitosten oppilasvaihto kulttuurin alalla.

EU-jäsenmaiden, komission, Islannin, Norjan ja Venäjän edustajien lisäksi Imatralle oli tullut tarkkailijaedustajia muutamasta EU-elimestä, kansainvälisistä rahalaitoksista, Arktisesta sekä Barentsin euroarktisesta neuvostosta, Itämeren neuvostosta sekä Pohjoismaiden ministerineuvostosta, USA:sta sekä Kanadasta.

Kokous istuttiin perjantaina aamupäivällä. Sen jälkeen Imatran kaupunki tarjosi lounaan. Illalla suurin osa kokousedustajista siirtyi Svetogorskiin viettämään venäläistä iltaa.

MIKA STRANDEN

Kuvateksti

Alivaltiosihteeri Pekka Huhtaniemi piti Imatran kokousta onnistuneena.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen