Categories
Artikkelit

Pöksänlahteen esitetään tiivistä rantarakentamista

ANNE KOKKONENSAVITAIPALE. Pöksänlahden leirikeskus otetaan mitä todennäköisi

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Pöksänlahden leirikeskus otetaan mitä todennäköisimmin asuinaluekäyttöön.

Kunta julkisti torstaina ideakartan, jossa Pöksänlahti ja lähialueet muodostavat yhdessä lähes 70 asuntoa sisältävän asuntoalueen.

Kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto Pentti Toivanen Oy:n nimissä tehty alustava suunnitelma perustuu Kuolimon ranta-alueiden tehokkaaseen hyväksikäyttöön. Aivan Kuolimon tuntumaan on sijoitettu 45 omarantaista rivitaloasuntoa, joista osa on muodoltaan terassitaloja.

– Suunnitelma edustaa aivan uutta ajattelua. Rivitaloista on suora pääsy parin metrin päähän omille laitureille ja veneisiin, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi tähdentää.

Jos ranta-alue jaettaisiin tontteihin perinteisen mitoituksen mukaan, rantaviivaa jäisi asuntoalueen alle kilometrikaupalla. Nyt rantaan sopii myös julkinen laituri ja mahdollinen yleiseen käyttöön tuleva sauna.

Suunnittelualue sisältää varsinaisen leirikeskuksen lisäksi 20 hehtaaria kunnan omistamaa maata Pöksänlahden eteläpuolella.

Pöksänlahteen johtavan tien varteen onkin sijoitettu 23 metsäpalstaista omakotitalotonttia, joiden väljät pihat tarjoavat mahdollisuuksia monipuoliseen harrastustoimintaan.

TAPIO Iso-Mustajärvi on vakuuttunut ideakartan esittämien ajatusten toteuttamiskelpoisuudesta, sillä esimerkiksi Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen edustajat ovat tutustuneet suunnitelmaan ja pitäneet sitä hyvänä. Myös kunnanhallituksen kommentit ovat olleet rohkaisevia.

– Ympäristöasiat otetaan kaikessa huomioon eikä kunnallistekniikan rakentaminenkaan muodostu ongelmaksi, Iso-Mustajärvi arvioi.

Pöksänlahden suunnittelua jatketaan ideakartan pohjalta, alueelle tehdään perusteelliset luonto- sekä maisemaselvitykset ja normaali kaavoitusprosessi käynnistetään. Toteuttamisvaiheeseen päästään parhaassa tapauksessa jo vuonna 2008.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Arkkitehtitoimiston tekemä ideakartta antaa pohjan Pöksänlahtea koskevien suunnitelmien kehittelylle.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen