Ulkoministerien agendassa ovat Lähi-Itä,Venäjä ja Iran

URPO LAANINENLAPPEENRANTA. EU:n ulkoministerien epävirallisen Gymnich-kokouk

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. EU:n ulkoministerien epävirallisen Gymnich-kokouksen agendalla eli asialistalla on kolme isoa teemaa: Lähi-Idän tilanne, Venäjä-politiikka ja Iranin ydinohjelma.

Suomi on halunnut puheenjohtajamaana keskittyä vain muutamaan, EU:n kannalta keskeiseen ajankohtaiseen kysymykseen. Suomi on puheenjohtajamaana nostanut Venäjän yhdeksi tärkeäksi teemaksi.

Tänään perjantaina ulkoministerit keskittyvät Lähi-Idän tilanteeseen.

Puoliltapäivin alkavassa lounaskeskustelussa ministerit arvioivat alueen tilannetta erityisesti Israelin ja Libanonin sekä toisaalta Israelin ja Palestiinan välisten suhteiden kannalta.

Iltapäivän työistunnossa ministerit käyvät perusteellisen keskustelun Lähi-Idän rauhanprosessin tulevaisuudesta.

Keskustelujen tuloksista kerrotaan kansainväliselle medialle illan suussa puheenjohtajan, ulkoministeri Erkki Tuomiojan johtamassa tiedotustilaisuudessa.

VENÄJÄ on ulkoministerien agendalla lauantaina. Keskustelu jakaantuu kahteen osaan. Aluksi on tarkoitus käsitellä EU:n mahdollisuuksia ja keinoja vaikuttaa Venäjän kehitykseen pidemmällä aikavälillä sekä eritellä Venäjän sisäisen tilanteen ja ulkopolitiikan kehityssuuntia.

Toisena keskustelun aiheena on EU:n ja Venäjän sopimustilanne. Asiasta alustaa ulkoasiainkomissaari Benita Ferrero-Waldner.

Lauantaipäivän kokouksen aluksi ulkoministerit käsittelevät Iranin ydinohjelmaan liittyviä ongelmia EU:n korkean edustajan Javier Solanan alustuksen pohjalta.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen