Etelä-Karjalan maakuntakomppanian runko on koossa

HANNU OJALAEtelä-Karjalan maakuntakomppanian runko on valmis. Uudentyyppisen

HANNU OJALA

Etelä-Karjalan maakuntakomppanian runko on valmis. Uudentyyppisen sodanajan perusyksikön päällystön ensimmäinen kertausharjoitus järjestetään lokakuun lopussa.

– Kertausharjoituskäskyn on saanut 25 reserviläistä. Päällystön rekrytointi on onnistunut hyvin. Olemme saaneet riittävästi tehtävään henkisiltä ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan soveltuvia johtajia, kertoo majuri Mikko Innanen Kymen sotilasläänin esikunnasta.

Ensimmäisen kertausharjoituksen aikana jatketaan kuntotestejä, jotka ovat vielä tekemättä yli kymmeneltä henkilöltä.

Syyskuussa tehtyjen testien tulokset ovat Innasen mukaan tyydyttäviä. 70-luvulla syntyneiden reserviläisten juoksutestin keskiarvo oli 2 500 metriä, mikä on parempi kuin tänä kesänä palvelukseen astuneilla varusmiehillä. Lihakuntoluokka oli testatuilla hyvä.

Innasen mukaan joukon perustaminen etenee aikataulun mukaisesti. Tämän vuoden aikana valikoituu komppanian päällystö, ja ensi vuosi käytetään miehistön rekrytointiin. Puolustusvoimien sodanajan alueellisiin joukkoihin kuuluvat maakuntakomppaniat ovat määrävahvuudessa vuonna 2008.

Siihen mennessä ovat valmistuneet myös komppanioiden koulutussuunnitelmat. Valtakunnallisena tavoitteena on, että maakuntakomppanioihin rekrytoituneet harjoittelisivat kymmenen päivää vuodessa. Sotilaalliset harjoitukset on tarkoitus järjestää normaaleina kertausharjoituksina tai puolustusvoimien järjestäminä vapaaehtoisina harjoituksina.

Tämän lisäksi MPK ry järjestää vuosittain kursseja, jotka lisäävät valmiuksia antaa virka-apua muille viranomaisille. Puolustusvoimien ja siviiliviranomaisten virka-avusta sovitaan lääneittäin tehtävillä yhteistoimintasopimuksilla.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala