Kaakkoinen Suomi vetää venäläisten omistamia yrityksiä

SEIJA HACKMANVenäläisten omistamien tai johtamien yritysten määrä on noussut

SEIJA HACKMAN

Venäläisten omistamien tai johtamien yritysten määrä on noussut nopeasti Suomessa viime vuosina. Sitran tutkimuksen mukaan koko maassa on nyt parisen tuhatta venäläisyritystä.

Vientiasiamies Ilkka Lampinen Kaakkois-Suomen TE-keskuksesta uskoo, että suuri osa pääkaupunkiseudullekin rekisteröityneistä yrityksistä toimii käytännössä Kaakkois-Suomessa. Hän arvioi yksin Etelä-Karjalassa olevan tuhatkunta venäläistä tai venäläistaustaista yritystä. Suuri osa niistä tosin on postilaatikkofirmoja, jotka eivät aktiivisesti toimi alueella.

Luvut ovat vain arvioita. Kukaan ei Suomessa tilastoi yrityksiä niiden omistajien kansallisuuden mukaan. Yritysten laskemista vaikeuttaa myös venäläisestä kulttuurista juontuva viranomaispakoisuus.

Yritykset eivät kysele avustusten tai rahoitusten perään ja pysyvät samalla irti suomalaisesta yhteiskuntakoneistosta.

Omistajia ei kannata kysellä myöskään suoraan venäläisyrityksiltä.

– Eivät ne tiedä niitä, Ilkka Lampinen toteaa.

Venäjän liiketoimintojen johtaja Antti Pätilä teknologiakeskus Technopolisista tekee parhaansa sen eteen, että Etelä-Karjala houkuttaisi yhä lisää venäläisiä sijoittamaan ja yrittämään alueelle.

– Tavoite on tietysti saada alueelle läpinäkyvää, jollain tavalla hallinnassa olevaa yritystoimintaa. Eipä tänne liikaa yrityksiä perusteta. Ja jos mietitään, missä oikeasti on pääomaa, niin kyllähän sitä on Venäjällä, ja se hakee jatkuvasti uusia väyliä.

Pätilä puhuu voimallisesti sen puolesta, että eteläkarjalaiset heittäisivät romukoppaan ennakkoluulonsa venäläisiä kohtaan.

– Joitakin jurppii tietyntyyppisten kiinteistöjen hinnannousu, mutta jos puhutaan kansainvälistymisestä, kulttuurisesta eteenpäinmenosta ja talouden dynamiikasta, niin venäläisten tulo on pelkkää plussaa, Pätilä lataa.

Samaa mieltä on Tatjana Koponen, jonka yritys Intersiva Oy opettaa venäläisiä yrityksiä maan tavoille. Koposen mukaan toimivien venäläisten yritysten suurin vaikeus Suomessa on sopivan työvoiman löytäminen. Ammatti-ja kielitaitoinen suomalainen on kallis eikä tästä pääse helposti eroon.

SIVU 3

Kirjoittaja:
Seija Hackman