Montolassa pauhanneet torvet 95 vuotta

LIISA KUKKOLALAPPEENRANTA. Mitä lappeenrantalaiset kuuntelivat ennen kuin ol

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Mitä lappeenrantalaiset kuuntelivat ennen kuin oli radioita saatika levysoittimia? Melko suurella todennäköisyydellä tuolloin kovassa huudossa ollutta puhallinmusiikkia, ja siksi varmaankin myös Montolan torviseitsikkoa.

Montolan puhallinorkesteri täyttää 95 vuotta ja järjestää sen kunniaksi lauantaina 7.10. konsertin Lappeenranta-salissa. Orkesterin alkuvuosista 1911-1935 pro gradu -tutkielman tehnyt orkesterin klarinetisti Anu Koskinen tietää, että orkesterilla oli alkuvuosinaan kiireitä.

– 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa torvisoitto oli aikansa muoti-ilmiö, ja orkestereita perustettiin moneen kylään, Montolaankin, Anu Koskinen kertoo.

– Montolan puhallinorkesteri teki vuoteen 1936 mennessä varmaankin 200 keikkaa. Orkesterille oli selvästikin tilausta. Iltamat olivat suosittuja eikä niillä juuri ollut kilpailijoita vapaa-ajan viettotapana.

Sama musiikin tarve tilaisuuksien ohjelmanumerona mutta myös soittajien tarve päästä yhdessä soittamaan on Koskisen mielestä syy, miksi orkesteri on säilynyt hengissä tähän päivään saakka. Monen kylän orkesteri otti ja kuihtui vuosien varrella, mutta Montolassa on puhallettu 1930-luvun viiden vuoden taukoa lukuunottamatta 95 vuotta.

– Jotkut soittajat ovat muuttaneet opiskeluiden tai työn perässä muualla, mutta haluavat olla mukana esimerkiksi konserteissa. Juhlakonsertissakin tällaisia soittajia on 6-7 kappaletta.

ANU KOSKINEN meni mukaan soittokuntaan 1970-luvun lopulla, jolloin sekä isä että isoisä soittivat samassa orkesterissa. Isä soittaa vielä nykyäänkin.

– Isä toi soittimen kotiin ja sinne sitä mentiin kaverin viereen istumaan ja katsomaan, mitä sillä tehdään.

– Tuolloin orkesterissa oli vielä koulutustoimintaa, nyt mukaan tulevat ovat saaneet soitto-oppinsa jossain muualla.

Soittajia orkesterissa on tällä hetkellä lähes 30. 1980-luvulla orkesterin harjoitukset siirtyivät Lappeenrannan keskustaan, mutta nimi on pysynyt Montolana.

Juhlakonsertin solistina on Montolan orkesterista maailmalle ja Savon sotilassoittokuntaan lähtenyt baritonitorven soittaja Marko Saikko. Konsertissa kuullaan hänen esittämän Vintage-teoksen lisäksi muun muassa Sibeliuksen Karelia-alkusoitto sekä Aulis Sallisen puhallinorkesterille varta vasten säveltämä Palatsi-rapsodia.

Montolan puhallinorkesterin 95-vuotisjuhlakonsertti la 7.10. klo 16 Lappeenranta-salissa. Lippuja ennakkoon Kauppatorin kahvikioski Ritva Lohkolta.

Seppo Rautiovaara

Kuvateksti

Lappeenrannan musiikkiopistossa opettava Anu Koskinen on saanut musikaalisen ensikasteensa Montolan puhallinorkesterissa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola