Saimaan Lomahovista jäämässä jättivelka

HANNU OJALARuokolahti. Sosiaalista lomatoimintaa harjoittanut Saimaan Lomaho

HANNU OJALA

Ruokolahti. Sosiaalista lomatoimintaa harjoittanut Saimaan Lomahovin kannatusyhdistys jää raskaasti velkaiseksi toiminnan loppuessa tämän viikonlopun jälkeen.

Yhdistyksen syyskokous päätti lauantaina laittaa omistamansa hotelli- ja ravintolakiinteistön myyntiin. Johtokunta on jo aiemmin hyväksynyt Ruokolahden Salosaarella sijaitsevan kiinteistön myyntihinnaksi 695 000 euroa. Kiinteistövälittäjän esitteen mukaan kiinteistön rasitteet nousevat 827 480 euroon.

Syyskokouksen päätös oli muodollinen tukalassa taloudellisessa tilanteessa, sillä kiinteistövälittäjän sivuilla paikka on ollut kaupan jo parin viikon ajan.

Kiinteistövälittäjän ilmoittamat todelliset rasitteet tulivat yllätyksenä myös kannatusyhdistyksen puheenjohtajalle Anna-Maija Ainoalle.

– Minun tietääkseni rasitteet ovat noin 750 000 euroa. Asia täytyy selvittää kiinteistövälittäjän kanssa, Ainoa totesi kokouksen jälkeen.

Ainoan mukaan kannatusyhdistyksen johtokunnan jäsenet eivät ole taanneet henkilökohtaisesti Lomahovin velkoja. Yhdistyksen lisäksi velkojen takaajana on myös SDP:ta lähellä oleva valtakunnallinen Lomakotien Liitto. Sen takaama laina on 85 000 euroa. Liitolla ei ole kiinteää omaisuutta, ja sitä käytetään vain Raha-automaattiyhdistykseltä saatavien avustusten kanavoijana.

Saimaan Lomahovin kannatusyhdistyksen toiminnan tulevaisuus on puheenjohtaja Anna-Maija Ainoan mukaan tällä hetkellä rahoittajan käsissä. Kiinteistö on laitettu myyntiin, mutta yhdistys ei pidä mahdottomana konkurssia, jos kauppa viivästyy. Varmaa on Ainoan mielestä kuitenkin se, että kannatusyhdistyksen nimissä toiminta ei jatku.

Saimaan Lomahovia on uhannut konkurssi jo aiemminkin, mutta tuolloin tilanne hoidettiin Lomakotien Liiton avustuksella.

Anna-Maija Ainoan mukaan matkailuyrityksen toiminta on tämän vuoden osalta ollut kannattavaa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala